Fiala uvedl do funkce téměř všechny nové ministry. Čeká se jen na nakaženého Nekulu

Petr Fiala (druhý zprava) uvedl do funkce trio nových ministrů.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Vláda Andreje Babiše (ANO) v pátek skončila. Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech jmenoval nový kabinet Petra Fialy (ODS). Složený je z pěti stran, kromě ODS v něm zasedne KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Piráti. Fiala drtivou většinu nových ministrů uvedl do funkce během pátku a soboty. Zbývá už jen nominant na ministra zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je nakažený koronavirem.

Se jmenováním nové vlády definitivně končí menšinový kabinet Andreje Babiše (ANO). Hnutí ANO tvořilo koalici s ČSSD, která po říjnových volbách vypadla ze Sněmovny. ANO a sociální demokraté se opírali o podporu komunistů. Ti nebyli součástí vlády, ale v dolní komoře ji tolerovali. ANO zůstává ve Sněmovně v opozici spolu s hnutím SPD.

Přes svátky bude vznikat programové prohlášení vlády. Pět stran zatím podepsalo pouze koaliční smlouvu. Už z ní se dá ale vyčíst, co nás s novým kabinetem čeká.

Vláda bude chtít například zrušit EET, zajistit zlevnění bydlení či dostavět jadernou elektrárnu Dukovany bez Ruska a Číny. Zásadní pro novou vládu je také omezit byrokracii a zeštíhlit státní správu. Fiala často mluví o tom, že chce změnit politickou kulturu v Česku. Už v předvolební kampani používal heslo: „Slušnost není slabost“.

Fiala v premiérském křesle už dokázal překvapit, když přesvědčil prezidenta Zemana, aby jmenoval celou vládu, jak ji šéf ODS navrhl. Zeman se původně stavěl proti pirátskému kandidátovi na ministerstvo zahraničí Janu Lipavskému.

Tagy: