Fialovo čtení z taháku v Izraeli? Zoufalé, Sobotka byl proti němu bourák, říká Babiš

Petr Fiala v Izraeli

Andrej Babiš, Zdeněk Zajíček, Josef Středula

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš v Partii kritizoval premiéra Petra Fialu za to, že při návštěvě Izraele četl před novináři myšlenky z papíru. Expremiér Bohuslav Sobotka byl prý oproti Fialovi „bourák“. Exministr zahraničí Cyril Svoboda to sice nepovažuje za přešlap, kritizoval však premiéra za to, co v Izraeli neřekl.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) byl prvním politikem, který z ciziny přiletěl navštívit Izrael po teroristickém útoku Hamásu. Minulý týden tam vyrazil i premiér Petr Fiala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyznamenání Kubišové od Pavla je jako z pohádky, smál se Babiš. Nerudová se rázně ohradila

Při setkání s izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem ale došlo k diskutovanému momentu, kdy se Fiala při hovoru díval do poznámek na papíru. Nešlo přitom o tiskovou konferenci, ale o vzájemné setkání. Tento moment v pořadu Partie na CNN Prima NEWS silně kritizoval Andrej Babiš (ANO).

„Ať už pana premiéra naučí, co je to small talk (zdvořilostní, neformální diskuze, pozn. red.). Když mluví s Netanjahuem a není to tisková konference, přece to nemůže číst z papíru. Panebože, tak mohl říct alespoň šest, sedm vět anglicky. Já nevím, jestli umí anglicky,“ rýpnul si do premiéra Babiš.

„Novináři slyší i my slyšíme, že mu to nesedí. On je politolog. Mě to naopak bavilo, já tam byl třikrát. Ale je dobře, že tam šel,“ dodal.

Předseda ANO v Partii srovnal Fialovo počínání s expremiérem Bohuslavem Sobotku (dříve ČSSD). „Sobotka byl proti němu absolutní bourák. Jsou to zoufalci, nejhorší vláda, která tady byla, ničí naši zemi,“ nešetřil vládu Babiš.

Mělo se mluvit o Gaze?

Fialovu návštěvu Izraele okomentoval pro CNN Prima NEWS i exministr zahraničí Cyril Svoboda. Podle něj tolik nezáleželo na formě, ale na tom, co Fiala říkal.

„Jakmile máte napsané poznámky, tak to znamená, že se někdo spolupodílel na vytvoření vašeho projevu. To je ale jedno. Co přednesete, je vaše, i kdyby to psal kdokoliv. Mě moc netrápí, jestli něco četl nebo nečetl. Návštěva je symbolicky důležitá v tom, že podporujeme stát Izrael. Nemyslím si ale, že by to mělo být jen nekritické,“ komentoval Svoboda s tím, že Fiala měl mluvit více o problémech v Gaze.

„I při návštěvě premiéra v Izraeli mělo zaznít, že v Pásmu Gazy jsou lidé, kteří potřebují humanitární pomoc. Vím, že se to nenosí a je to odvážné. Ti lidé jsou tam v pekle, provinili se jen tím, že se tam narodili. Nikdo jim nepomůže. Argument, který říká Česká republika, že budeme pomáhat Gaze jen, až budeme mít stoprocentní jistotu, kdo je koncovým uživatelem pomoci, je nesplnitelnou podmínkou. I na Ukrajinu posíláme pomoc, a je to správně, a taky si nejsme úplně jisti, jestli se ta pomoc nedostane do špatných rukou,“ doplnil někdejší diplomat.

Podle něj by se měla hledat řešení, jak civilisty ušetřit od hrůz války. „Mělo zaznít, že se lidem musí pomoci. My bychom měli mít odvahu říct, že všichni v Gaze nejsou teroristi. Egypt by například mohl otevřít přechod alespoň pro ženy a děti,“ uzavřel Svoboda.

Tagy: