Babiš: Učím rodinu, hlavně manželku, zhasínat. Jako důchodce ale doma vyžaduji 20 °C

Monika a Andrej Babišovi

Rozhovor s předsedou Babišem o energiích i vládě

Drahé energie trápí celou Českou republiku a výjimkou prý nejsou ani politici. A i když zřejmě nemají tak hluboko do kapsy, premiér Petr Fiala (ODS) a bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se shodli na tom, že se snaží šetřit. V pořadu Nový den prozradili, jak. Předseda hnutí ANO ale doplnil, že z některých nároků slevovat nechce.

„Vytápíme na 20 °C, já jsem už důchodce. Byl jsem v Maroku, tam bylo teplo, tak jsem na to zvyklý a máme doma 20 stupňů,“ prozradil bývalý premiér. Nevidí ani důvod, proč by měl teplotu snižovat. V pořadu Nový den ale dodal, že šetří.

„Zhasínal jsem světlo i na ministerstvu financí, na Úřadě vlády i doma. Učím to rodinu, hlavně manželku (Moniku Babišovou, pozn. red.), ale ano, šetříme,“ doplnil Babiš ve vysílání CNN Prima NEWS.

A výjimkou prý není ani jeho následovník. „Snažíme se a snažili jsme se už i před krizí šetřit. Dbá na to moje žena, a to docela důsledně. Když nejsme v místnosti, stahujeme topení a děláme všechno pro to, abychom se chovali i v této věci rozumně,“ uvedl premiér Fiala.

Výši záloh zná

V pořadu Nový den uvedl, že výši jejich záloh „bohužel zná“. „Říkat ji nebudu, ale nejsem na tom jinak než ostatní občané. I mně zálohy rostou a vím, co znamenají pro řadu lidí a domácností zvyšující se ceny energií,“ podotkl šéf kabinetu.

Zmínil ale, že vláda přistoupila k zastropování cen energií, což by mělo všem občanům pomoci. „To je zase dobrá zpráva. Nikdo se nemusí bát, že by platil násobky. A částky, které skokově vystoupaly do násobků, se zase vrátí na nějakou rozumnou výši,“ doplnil.

Tento krok vlády ale například kritizuje opozice. „Vláda už měla dávno něco pro lidi udělat. Zastropování je fikce, pan Síkela to každý den mění,“ kritizoval kabinet předseda hnutí ANO Babiš. Ministr průmyslu a obchodu totiž v neděli oznámil, že zastropování cen energií se nebude vztahovat na celou spotřebu domácnosti, v pondělí ale svá slova dementoval.

Tagy:
Maroko energie Andrej Babiš ODS Petr Fiala energetika ANO 2011 Česko Monika Babišová Ministerstvo financí České republiky Úřad vlády České republiky