Zastropování cen energií všem, nebo jen do omezené výše? Zmatky ministra Síkely pokračují

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Síkela odvolal tvrzení o částečném zastropování cen

Zmatené výroky ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) pokračují. Po necelém dni totiž změnil svůj výrok, podle kterého by zastropování cen energií nemělo pokrýt celou spotřebu domácností. Již po pár hodinách upřesňoval, že se domácnosti nemusí bát a zastropování cen pro ně platí bez výjimky.

Ministr průmyslu je pod palbou kritiky za své komunikační dovednosti, a to nejen od opozice. Dokonce i někteří vládní poslanci a europoslanci nešetří vůči Síkelovi výtkami, že nedostatečně formuluje svá rozhodnutí. Síkela proto začal více chodit do televizních duelů a ve větší míře vystupuje i v rozhovorech. Zda došlo k nějakému posunu, je však vysoce diskutabilní.

Síkela totiž v nedělních Otázkách Václava Moravce naznačil, že by zastropování cen energií nemuselo pokrýt celou spotřebu, aby lidé mohli být motivováni k šetření. „To, k čemu může dojít a pravděpodobně dojde, tak to je vlastně, do jakého množství můžete kompenzovat jak domácnostem, tak firmám. Podle předběžných dohod v rámci jednotlivých členských zemí ta formulace u těch domácností je, že by to nemělo být na úplně celou spotřebu,“ řekl ministr, který tím narážel na unijní jednání o zavedení zastropování cen.

Vláda Petra Fialy (ODS) přitom složitě protlačila zastropování cen u elektřiny na šesti korunách za kWh a u plynu na třech korunách za kWh. Novelu zákona už podepsal prezident Miloš Zeman a bude platit.

Zastropování platí

Výrok pronesl Síkela den po komunálních volbách. Hned v pondělí však začal svá slova  korigovat. „Zpochybňovat naše zastropování cen energií je mimo. Přespříští týden na vládě navrhnu zastropovat ceny energií pro celou spotřebu domácností. Zároveň chceme cílit na to, aby zastropování nevedlo ke zvyšování spotřeby energií, protože to by nás oslabovalo v energetické válce s Ruskem,“ uvedl Síkela.

Svá slova později potvrdil i na pondělní tiskové konferenci na brněnském strojírenském veletrhu. „Vládní nařízení ohledně zastropování cen energií nebude spotřebu domácností limitovat. Jsme přesvědčeni, že jsme schopni dosáhnout úspor ve spotřebě energií u domácností i bez zavádění limitů na spotřebu,“ řekl Síkela.

Ministrova první reakce se však podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy zdá správná. Podle něj by totiž bylo ekonomicky rozumné, aby stát netrval na zastropování cen pro celou spotřebu.
„Zastropování v dosavadní podobě totiž nijak nemotivuje k úspornému jednání. Motivovat měla pouze tak jako tak zvýšená cena, což se částečně už letos opravdu děje. Spotřeba energií letos kvůli jejich zvýšené ceně totiž vskutku znatelně klesá,“ řekl Kovanda.

Podle něj se tento scénář odložil na dobu po komunálních volbách, aby krok nezpůsobil větší pozdvižení.

Tagy:
energie Miloš Zeman ODS Lukáš Kovanda Starostové a nezávislí Rusko vláda Petra Fialy Jozef Síkela Otázky Václava Moravce TRINITY BANK a.s.