Babiš: Určitě musíme zpřísňovat opatření. Rozvolnění při takových číslech není možné

Premiér Andrej Babiš

Tisková konference po jednání vlády

Vláda bude ve čtvrtek odpoledne jednat o dalším zpřísňování opatření proti šíření koronaviru. Příslušná ministerstva předloží své návrhy, řekl po dnešním jednání premiér Andrej Babiš (ANO). Uvedl, že není prostor na rozvolňování, naopak je třeba zvážit, jak dosavadní opatření vymáhat či zpřísnit.

Premiér poznamenal, že počty nově nakažených začaly v tomto týdnu růst. „Žádné rozvolňování není vůbec na stole. Opak je pravdou. Naopak musíme řešit opatření, která by měla pandemii zvládnout lépe než doposud,“ řekl premiér.

„Budeme spíš řešit zpřísňování opatření, pravděpodobně se nacházíme v situaci, kde jsou lidi, kteří opatření dodržují, naštvaní a mají pocit, že je stát nedostatečně vymáhá. Potom jsou tu lidi, kteří je nedodržují a ti jsou naštvaní, že děláme opatření,“ uvedl Babiš. Ve čtvrtek podle něj vláda bude jednat o tom, jak epidemii ‚‚řešit lépe“.

S opatřeními mají na čtvrteční vládu přijít jednotlivá ministerstva. „Nevím, s jakými opatřeními přijdou resorty, to uvidíme zítra. Musíme určitě zpřísňovat. Nemůžeme si dovolit dělat nějaká rozvolňování při takto vysokých číslech. Vypadalo to nadějně minulý týden, ale teď to jde opačným směrem,“ řekl

Babiš: Za zmatky se omlouvám

Babiš označil středeční informace ohledně přerušení očkování proti covidu za nedorozumění. Nechápe, proč ministerstvo sděluje samozřejmou věc. Lidem se zároveň za zmatek omluvil. „Ministerstvo dalo z dobré vůle nějaké doporučení, které bylo naprosto triviální, které bylo špatně pochopeno. Mě to mrzí a štve a doufám, že se to nebude opakovat.“

Vyjádřil se také k otázce, zda má nadále ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) jeho důvěru. „Některé jeho výroky nejsou úplně namístě, nechci se k tomu vracet. Je samozřejmě potřeba, aby byla komunikace lepší. I dnešní případ z dobré vůle ministerstvo doporučovalo, ale já myslím, že to bylo zbytečné, protože očkovací místnosti to musí zorganizovat podle sebe,“ řekl Babiš. Za nevhodné označil debaty o zemřelých na covid.

Premiér také potvrdil, že se kvůli chystanému zpřísňování nakonec na vládě neprobírala možná úprava systému PES. „Úpravy systému PES jsme neřešili. Museli jsme řešit zpřísnění opatření,“ řekl.

Tagy: