Babiš: Proč to Blatný říká? Kdo je gramotný a umí počítat, očkování si zorganizuje

Andrej Babiš

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo přerušit na dva týdny očkování proti koronaviru první dávkou a pozastavit rezervace. Ministr zdravotnictví Jan Blatný však pro CNN Prima NEWS uvedl, že si nemyslí, že by ministerstvo doporučilo přerušit vakcinaci, jen upozorňuje na to, že termínů je nyní o něco méně. Premiér Andrej Babiš řekl, že ministrovo vyjádření nechápe.

Podle premiéra Andreje Babiše však dodávky stále pokračují. „My samozřejmě máme 31 očkovacích center. To jsou příjemci vakcín od společnosti Pfizer a oni to předávají do dalších očkovacích míst. Tedy samozřejmě zvolili různou strategii,“ řekl pro web iDNES.cz předseda vlády. Podle něj je na každém kraji, jak a koho očkuje.

„Někteří dokonce očkovali i městské strážníky nebo hasiče. Takže je to na nich, aby si to zorganizovali tak, aby zkrátka byli schopni naočkovat druhou dávku, která má být podle doporučení ministerstva zdravotnictví na 28. den. Samozřejmě náš zájem a naše preference jsou, aby očkovali seniory nad 80 let,“ pokračoval Babiš.

Premiér dodal, že neví, co a proč by ministr Blatný doporučoval: „Pan Blatný jakékoliv doporučení popírá. Ptal jsem se ho, proč to tedy říká.“ Pokud tam dle jeho slov jsou lidé, kteří jsou gramotní, umí počítat a vědí, jaké dodávky tento a příští týden dostanou, musí si to zorganizovat a je to jejich záležitost.

Blatný bere zpátečku

„Já si nemyslím, že by ministerstvo doporučilo přerušit vakcinaci. Já jen mohu komentovat to, jakým způsobem komunikovali koordinátoři s ministerstvem, kde bylo upozorněno na to, že není vhodné prodlužovat dávku déle než 28 dní,“ oponoval Blatný. Ministr si nemyslí, že by v České republice byl nedostatek vakcín tak velký, aby se přerušilo očkování. Ministerstvo prý jen upozorňuje na to, že těch termínů je teď o něco méně, nikoli na to, že by se mělo přerušit očkování. „To bych se proti tomu skoro i ohradil,“ doplnil.

„Není žádoucí prodlužovat odstup mezi jednotlivými dávkami vakcíny déle než 28 dní. To může samozřejmě znamenat i omezení volných slotů, ale pořád platí, že tam, kde vakcína je, a to je většina, by mělo očkování pokračovat, byť to nebude tak rychlé, jak jsme si původně mysleli,“ upřesnil Blatný.

Zastavte očkování, oznámilo ministerstvo

„Přerušení očkování první dávkou a pozastavení rezervací na očkování první dávkou doporučuje ministerstvo zdravotnictví po dobu následujících 14 dnů,“ uvedla ještě před pár hodinami mluvčí resortu zdravotnictví Barbora Peterová. Vyhodnocení situace v daném kraji podle ní náleží primárně krajskému koordinátorovi očkování.

Podle Peterové bylo rozhodnuto, že aplikace prvních dávek bude pozastavena v Praze a případně v dalších krajích, které nemají dostatek vakcíny. Na doporučení ministerstva ve středu upozornil Radiožurnál s odvoláním na středočeskou hejtmanku Petru Peckovou (STAN). Některé kraje, včetně Středočeského, zrušily zarezervované termíny pro seniory, kteří se už k očkování zaregistrovali.

Tagy:
očkování Andrej Babiš vakcína CNN Prima NEWS chaos Starostové a nezávislí Ministerstvo zdravotnictví Česko Praha koronavirus Petra Pecková Jan Blatný Pfizer Barbora Peterová Ministerstvo zdravotnictví České republiky Český rozhlas 1 Radiožurnál