Řídit stát jako kolotoč. Vláda to schytává od opozice za stopku na očkování

Bohuslav Svoboda

Opozice kritizuje vládu kvůli doporučení ministerstva zdravotnictví, aby nemocnice přerušily první fázi očkování kvůli nedostatku vakcín. Kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO) vytýkají, že doposud tvrdil, že všechno probíhá podle plánu.

„Je naprosto jasné, že je tady nedostatek vakcín. Nesplnilo se to, co je slibováno. V tuto chvíli je vakcín tak málo, že je nutné je použít na lidi, kteří mají první vakcínu, aby se vakcinace dokončila,“ řekl CNN Prima NEWS poslanec ODS a lékař Bohuslav Svoboda.

„Je evidentní, že vláda očkování v Česku vůbec nezvládá. Jak už jsme několikrát varovali, bylo potřeba to lépe připravit. Zanedbaná příprava má takové důsledky. Kdyby nebylo krajů, samospráv, obcí a starostů a primátorů, vázlo by to ještě víc,“ komentovala pro CNN Prima NEWS předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Je to absolutní selhání očkovací strategie. Každému bylo jasné, že úspěšná je vakcinace po dvou dávkách, to je i izraelská zkušenost. Pokud od února nechají registrovat seniory, kteří musí projít složitým systémem, a teď to zastaví, je to zmatek nad zmatek,“ dodal předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Museli jsme zpomalit, říká hejtmanka Pecková

To, že je nedostatek dávek, potvrdila i hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN). „Dávek máme snížené množství a prioritní pro nás je, abychom naočkovali druhou dávkou. Museli jsme významně pozastavit a zpomalit očkování prvními dávkami,“ uvedla pro CNN Prima NEWS.

Do vlády se na Twitteru pustila i ODS. „Ministerstvo zdravotnictví doporučilo nemocnicím přerušit očkování, protože nejsou k dispozici vakcíny. Tato zpráva poněkud nekoresponduje s tím, jak ministr Blatný opakovaně na tiskových konferencích vypráví, že očkování probíhá podle plánu. Řídit stát jako kolotoč,“ napsala strana.

Ministerstvo zdravotnictví nejprve informovalo o tom, že nemocnicím doporučuje kvůli nedostatku vakcín pozastavit očkování prvními dávkami, aby zbylo na druhé dávky. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale později řekl, že je vše jinak. Pro CNN Prima NEWS uvedl, že si nemyslí, že by ministerstvo doporučilo přerušit vakcinaci a že se proti takovému tvrzení chce ohradit.

Podle evolučního biologa Jaroslava Flegra nyní dojde ke zpomalení celého procesu očkování, který teď přitom nutně potřebujeme. „Na druhou stranu jsme teď naočkovali ty nejvíce potřebné a ví se, že po první dávce není ta ochrana ani zdaleka taková, jaká by byla potřeba. Zatímco po druhé dávce se zdá, že je v podstatě stoprocentní. Myslím si, že se musely proti sobě zvážit dvě velmi negativní možnosti a zvolila se ta méně negativní,“ řekl CNN Prima NEWS Flegr.

Tagy: