Babiš: Vir je zabiják, naše opatření drastická nejsou. Otevřené restaurace nechápu

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém pravidelném pořadu „Čau lidi“ opět apeloval na veřejnost, aby dodržovala vládní protikoronavirová opatření. Koronavirus nazval zabijákem, který je nebezpečný i pro část populace, která netrpí jinými zdravotními problémy. Předseda vlády také zkritizoval restaurace, které mají i přes zákaz otevřeno.

„Řešením je dodržovat opatření. Skutečně nechápu ta videa otevřených restaurací. Ohrožujete sami sebe,“ řekl Babiš ve svém nedělním příspěvku na sociálních sítích. Počínání restauratérů, kteří mají i přes zákaz stále otevřeno, je podle něj nepřijatelné. „Vir je zabiják. Umírají i lidé, kteří byli zdraví. Tak vás prosím, uvědomme si to a pojďme znovu opatření dodržovat. Čím dříve se dostaneme do lepší situace, tím dřív můžeme zase rozvolnit,“ dodal Babiš. Poté vyzval, aby lidé omezili kontakty na minimum.

Podle předsedy vlády ale většina občanů vládní opatření dodržuje. „Velká část veřejnosti bývá i naštvaná, že policie a vláda nařízení nevymáhají přísněji. Pak je tu ale část podnikatelů, kteří opatření nedodržují naschvál,“ vysvětlil.

Babiše rovněž trápí zdravotníci, kteří se nechtějí nechat očkovat. Zdůraznil, že vakcinace má svůj smysl a odmítaví jedinci z řad zdravotníků situaci jen komplikují. Za světového lídra v oblasti očkování označil premiér Izrael, ve kterém ale platí také daleko přísnější opatření.

„Mají uzavřené všechny školy, zákaz pohybu na více než jeden kilometr od místa bydliště, zákaz návštěv jiné domácnosti, zakázaný mají i okénkový výdej v restauracích. Takže naše opatření nejsou drastická, v Izraeli jsou přísnější,“ uvedl premiér, který však přiznal, že covidová situace stále dobrá není. Upozornil především na neklesající počet hospitalizovaných s koronavirem a pacientů v těžkém stavu.

Babiš se mimo jiné vyjadřoval také k polní nemocnici v pražských Letňanech, která podle něj skončí z důvodu, že je finančně neúnosná, ne že by byl nedostatek zdravotníků. Podle premiéra stát nechal záložní nemocnici zřídit v době, kdy bylo hospitalizováno více než 8 000 lidí s covidem, a to z obavy, že ve standardních nemocnicích nebude dostatečná kapacita.

Nemocnice tak od konce října nebyla vůbec aktivována. Stát dosud jen za pronájem areálu zaplatil zhruba 51 milionů korun.

Tagy: