Babiš: Vyznamenání předávat nebudu. Když Zemanovi nebude líp, akce by se měla odložit

Velitelské shromáždění náčelníka generálního štábu Aleše Opaty k objasnění priorit a hlavních úkolů české armády v roce 2019. Fotografie z roku 2018

Rozhovor s Andrejem Babišem

Blíží se výročí vzniku samostatné Československé republiky a s ním spojený ceremoniál předávání státních vyznamenání prezidentem ČR. V případě, že se zdravotní stav Miloše Zemana do 28. října nezlepší, premiér Andrej Babiš (ANO) by akci odložil. Sám předávat vyznamenání nehodlá. V pořadu Nový den na stanici CNN Prima NEWS poznamenal, že by to nepovažoval za vhodné.

Už příští týden by měl proběhnout tradiční ceremoniál k oslavám Dne vzniku samostatného Československa spojený s udílením státních vyznamenání. Jenže Miloš Zeman je od 10. října hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN).

Prezident podle lékařů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Zmocnit k předávání ale může prakticky kohokoliv. Začalo se tak spekulovat, že by vyznamenání místo Zemana předával Andrej Babiš nebo hradní kancléř Vratislav Mynář.

Ani jedna z možností se premiérovi příliš nepozdává. „Určitě vyznamenání předávat nebudu, nebylo by to vhodné. Pokud pan prezident předávání nebude schopen a měl by to dělat pan Mynář, tak by se akce měla radši odložit,“ řekl Babiš ve vysílání CNN Prima NEWS.

Předseda vlády je také přesvědčen, že by Mynář vzhledem k současné situaci udělal nejlépe, kdyby na post vedoucího Kanceláře prezidenta republiky rezignoval. To ale Mynář odmítá.

Babiš také naznačil, že by během středy měl dostat od Hradu další informace, které by mohly lépe poodhalit, jak 28. říjen nakonec bude vypadat.

Hrad ještě před několika dny informoval, že ceremoniál připravuje v podobném formátu jako dříve. Nutno zmínit, že loňské předávání se neuskutečnilo kvůli pandemii koronaviru.

Tagy: