Babiš zneužil syna pro peníze, tvrdí Wagenknecht. S kritikou přispěchal i Kalousek

Andrej Babiš mladší v Ústí nad Labem, kde jeho otec a premiér Andrej Babiš zahajoval kampaň hnutí ANO.

Babiš junior narušil mítink svého otce a seřval ho

Politická scéna se takřka okamžitě pustila do kritiky premiéra Andreje Babiše (ANO) poté, co na jeho mítink v Ústí nad Labem vtrhl jeho syn Andrej Babiš mladší a šéfa vlády zasypal emotivními slovy. Bývalý předseda TOP 09 a Babišův rival Miroslav Kalousek připomněl premiérova slova z roku 2015, kdy prohlásil, že „chránil svoje děti“. Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht pro změnu uvedl, že Babiš svého syna zneužil pro peníze.

K emotivní scéně došlo na předvolebním mítinku předsedy vlády Andreje Babiše v Ústí nad Labem. Poté, co představil program a začal novinářům odpovídat na otázky, přišel na akci jeho syn Andrej Babiš mladší. „Jak se cítíš, otče, když mě vidíš. Proč jsi mi ublížil? I s tím Protopopovem?“ tázal se svého otce, kterého vzápětí zkritizoval, že „oblbuje český národ“. Doplnil, že má potvrzení od psychologa, že je duševně v pořádku. Premiér dlouhodobě tvrdil pravý opak.

Nečekané setkání vzápětí okomentovali někteří politici. Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht uvedl, že jde o „silné video“. „Pro většinu z nás je rodina na prvním místě. Zneužít vlastního syna pro pár desítek milionů je opravdu smutné. Miliony ani miliardy si člověk do hrobu nevezme,“ napsal na Twitter.

Babišův dlouholetý rival a exministr financí Miroslav Kalousek připomněl premiérova slova z roku 2015, kdy se hojně řešilo zapojení syna nynějšího premiéra do kauzy Čapí hnízdo. „‚Chránil jsem svoje děti! To nejdražší, co mám!‘ Andrej Babiš ve Sněmovně roku 2015, když vysvětloval ‚důvody„ svých veřejných lží o Čapím hnízdě,“ napsal Kalousek. Jeho stranický kolega z TOP 09 Tomáš Czernin pro změnu glosoval, že „některá jablka se bohudíky od stromu odkutálí docela daleko“.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který je jedním z lídrů koalice Spolu, napsal, že je mu ze situace smutno. „Otec se setká se synem a musí stát za ochrankou? Je mi smutno že k takové situaci dojde, to je něco, co žádný rodič nemůže přejít jen tak, krev není voda a setkání s dětmi má vypadat úplně jinak,“ uvedl Jurečka. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský k záběrům ze setkání napsal, že to je „mazec“, a Babiše mladšího ocenil za kuráž.

„To, co dnes provedl Andrej Babiš junior, bylo neskutečné,“ napsal na adresu premiérova syna pochvalně starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Ten se před časem s Babišem mladším sešel na své radnici a bylo patrné, že si s ním rozumí. Dokonce mu udělil medaili starosty.

Premiér se nemohl se synem hádat před novináři

Politolog Josef Mlejnek ve vysílání CNN Prima NEWS připomněl, že když se o Andreji Babišovi mladším v souvislosti s jeho otcem a kauzou Čapí hnízdo začalo poprvé hovořit před třemi lety, mohlo se zprvu zdát, že skutečně dojde na konec politické kariéry nynějšího premiéra. Ačkoliv Babiš mladší nyní hlásal, že vlastní potvrzení, že jeho duševní stav je v pořádku, podle Mlejnka bylo evidentní, že nějaké problémy má.

Předseda vlády na ostrá slova svého syna nijak nereagoval, což podle Mlejnka bylo asi to nejlepší, co v danou chvíli mohl udělat. „Asi by z jeho hlediska nebylo vhodné, kdyby se s ním před novináři začal hádat,“ řekl CNN Prima NEWS politolog s tím, že incident pro předsedu vlády samozřejmě nemohl být příjemný.

Babiš mladší plánuje vypovídat na policii

Babiš mladší při setkání na premiéra ještě mimo jiné zvolal, že jakožto otec by měl být rád, když slyší, že je jeho syn zdravotně v pořádku. „Dnes máš narozeniny, jsem naštvaný, ale mám informace, že jsem psychicky v pořádku. To by měla být nejlepší věc, kterou bys měl slyšet na své narozeniny,“ prohlásil junior.

Novinářům poté řekl, že v Ústí nad Labem byl náhodou s režisérem Vítem Klusákem. Ten je skoro-švagrem marketingového stratéga hnutí ANO Marka Prchala.

Premiérův syn má velkou roli v kauze Čapí hnízdo, která se s Babišem starším táhne již dlouhá léta. Předseda vlády čelí trestnímu stíhání kvůli tomu, že pro farmu Čapí hnízdo získal padesátimilionovou dotaci určenou pro malé a střední podniky, přestože byla součástí jeho holdingu Agrofert.

Babiš mladší prohlásil, že v kauze sehrál roli tzv. bílého koně čili nastrčené figury. Novinářům na akci sdělil, že Čapí hnízdo bylo od začátku projektem jeho otce a že má v plánu kvůli němu vypovídat na policii.

Tagy: