Dobrý křesťan Babiš. Může jeho náboženské procitnutí oslovit věřící? Cíl je jiný, říká expert

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) se může ucházet o hlasy věřících. Zejména na Moravě je velký počet lidí, které by mohl mobilizovat z táborů neúspěšných kandidátů. Pro CNN Prima NEWS to řekl sociolog a ředitel agentury STEM Martin Buchtík. Politolog Jan Kubáček se ale domnívá, že náhlý příklon Andreje Babiše k náboženství nebude mít pro druhé kolo voleb větší vliv.

Debatu o náboženství rozvířil bývalý premiér Andrej Babiš, jenž chtěl v úterý navštívit sochu Pražského Jezulátka. Správci kostela Panny Marie Vítězné ale vstup do chrámu uzavřeli. Nechtěli totiž, aby Babiš poutní místo zneužil ke své prezidentské kampani. Babiš si ihned postěžoval, že kvůli němu uzavírají kostel, do kterého může každý. „K Jezulátku chodím rád. Nikdy jsem to nikomu neřekl. Byl jsem tam i den před volbami a poslal mu prosbu. Funguje to,“ uvedl na svém Twitteru.

Dříve se Babiš o svém příklonu k náboženství či navštěvování církevních budov nijak nezmiňoval. V minulosti naopak prohlásil, že do kostela nechodí a není věřící. Navíc tvrdě bojoval po boku KSČM o zdanění církevních restitucí. Nyní však podle svých slov nosí v kapse Jezulátko a kostel navštěvuje pravidelně. Jeho obrat může souviset s prezidentskou kampaní. Přiklání se k tomu i Martin Buchtík, který je ředitelem agentury STEM.

Babiš se totiž může ucházet o propadlé či nerozhodnuté hlasy v regionech s vysokým počtem věřících. To je příklad jižní Moravy. Podle sčítání lidu v roce 2021 se hned 31 procent obyvatel přihlásilo jako věřících. Přes 41 procent je bez náboženského vyznání a 28 procent se k otázce nevyjádřilo.

„Na jižní Moravě skutečně můžeme vidět na české poměry velké množství věřících lidí. Navíc zde vidíme i velký počet hlasů pro neúspěšné kandidáty. Jinými slovy, Petr Pavel ani Andrej Babiš zde nezaznamenali v prvním kole velký úspěch,“ řekl pro CNN Prima NEWS Buchtík.

V případě mobilizace voličů může využít volné hlasy od Vsetína až po Uherské Hradiště. „Pokud se bavíme o zaměření se na věřící, tak z pohledu analytika se jedná o dobrou strategii. Ale pouze v případě, pokud se jí podaří zrealizovat,“ řekl dále Buchtík.

Politolog Jan Kubáček se na druhé straně domnívá, že Babišova snaha vyjde naprázdno. Nerozhodnuté totiž jeho náboženské procitnutí nepřesvědčí a z jeho návštěv církevních míst se stane jen téma k diskuzi. „Odpůrci i jeho příznivci budou v jeho kroku vidět tendenčnost. Což přesně kandidát Babiš chce. Může totiž svým voličům říct: Podívejte se, zase mě kritizují. Nemohu ani jít do kostela, kdy se mi zachce,“ řekl pro CNN Prima NEWS Kubáček.

Jeho výrok o Pražském Jezulátku navíc popudí jeho odpůrce, kteří na téma naskočí a budou ho dále popularizovat. Podle Kubáčka si ale voliči nechávají před výběrem v prezidentských volbách odstup. „Nakonec stejně rozhodne, kdo udělá méně chyb a kdo si hlasy zaslouží,“ řekl Kubáček s tím, že věřící nemusí následovat ani případné doporučení pražského arcibiskupa Jana Graubnera.

Tagy: