Kdo jsou Okamurovi noví přátelé? SPD se spolčuje s nechtěnými, zákaz mají antisemiti

Tomio Okamura (SPD) v Partii Terezie Tománkové

Nová frakce v Evropském parlamentu

Expremiér Andrej Babiš a jeho hnutí ANO nejsou jediní, kdo na evropské scéně vytváří novou frakci do Evropského parlamentu. Ke stejnému kroku se odhodlalo i SPD Tomia Okamury. To bylo doposud součástí skupiny Identita a Demokracie (ID), ale ta byla z velké části vysáta právě Babišovými Patrioty pro Evropu. Okamura tím přišel o řadu spojenců a výrazných politiků, ty teď hodlá nahradit jinými. Do nové frakce jej následují velmi kontroverzní partaje, například Alternativa pro Německo či slovenské hnutí Republika.

Evropa suverénních národů. Tak zní název nové frakce vznikající částečně na půdorysu ID, jejíž součástí má být i SPD. „Program frakce bude zaměřen proti Green Dealu, migraci, ale i islamizaci Evropy. Chceme také, aby se pravomoci z Bruselu co nejvíce vracely na národní úroveň,“ popisoval Okamura novinářům v Poslanecké sněmovně.

ČTĚTE TAKÉ: GLOSA: Expřátelé Salvini a Le Penová? Okamura zřejmě přišel o kamarády. Ukradl mu je Babiš

Šéf SPD nemá jinou možnost, pokud tedy nechce, aby jeho hnutí zůstalo nezařazené. Většinu silných a vlivných partají či politiků z bývalé ID mu totiž přetáhl Andrej Babiš se svým projektem Patrioti pro Evropu. K nim však podle svých slov Okamura nechtěl kvůli tomu, že se u nich nalézají partaje, které v minulosti hlasovaly pro přijetí Green dealu.

Okamurovi kvůli předsedovi ANO tak dali vale jeho bývalí dlouholetí spojenci, jako třeba Marine Le Penová a její francouzské Národní sdružení, Matteo Salvini s italskou Ligou nebo nizozemská Strana pro svobodu v čele s Geertem Wildersem. Všechny tyto vlivné a výrazné politiky Okamura léta označoval za své přátele.

Místo nich se bude muset spokojit s jinými. Kdo se do party s SPD přidal? Jde o strany, které v minulém období byly buď vyloučeny ze svých frakcí pro extremismus, nebo pro jistotu v žádné ani nebyly.

Například je tu Alternativa pro Německo, která by měla být klíčovou v nové frakci, ale pro Patrioty už byla příliš kontroverzní. Ne nadarmo byla AfD vyloučena už i z ID. Jisté problémy měla s AfD i SPD – a to v podobě volebního lídra AfD Maxmiliana Kraha. Okamurovo hnutí jeho výroky ostře kritizovalo a dohoda nakonec zní, že Krah nebude součástí frakce. Lídrem frakce má být představitel AfD René Aust, píše německý deník Die Welt.

Postup s Krahem by měl platit i u dalších kontroverzních politiků v ostatních partajích nového politického uskupení. Ne všichni zvolení europoslanci by tak měli být součástí klubu. Řeč má být o těch zákonodárcích, kteří za sebou mají kontroverzní výroky třeba kvůli holokaustu.

To se má týkat například slovenského krajně pravicového hnutí Republika, které založili bývalí členové neonacistické LSNS Mariana Kotleby. Lídr partaje Milan Uhrík má být součástí frakce, druhý europoslanec Milan Mazurek už však ne, a to právě kvůli výrokům, za které byl dokonce odsouzen. Stejně tak nemá být členem frakce jeden z europoslanců polské Nové naděje, která je součástí Konfederace, konkrétně Grzegorz Braun. Ten před časem přímo v polském Sejmu vzal hasící přístroj a začal s ním hasit chanukii, židovský symbol.

Kus Ukrajiny pro Maďarsko i rival Le Penové

Mnohým čtenářům nebude neznámá ani francouzská partaj Reconquête (v překladu Znovudobytí) bývalého novináře Érica Zemmoura, který se před časem snažil vystřídat Marine Le Penovou coby tvář francouzské krajní pravice. V předloňských prezidentských volbách však nakonec pohořel a v Evropském parlamentu má strana jediného zástupce.

Za Maďarsko se do nové frakce připojilo hnutí Naše vlast. Jedná se o radikální partaj, která se před časem oddělila od známé nacionalistické strany Jobbik. V Evropském parlamentu za hnutí bude sedět pouze jeho lídr László Toroczkai, který letos v lednu proslul výrokem, že Maďarsko by mělo vznést územní nárok na ukrajinskou Zakarpatskou oblast, pokud by Rusové uspěli ve své válce proti Ukrajině.

Mezi nové přátele namísto Le Penové či Salviniho může Okamura zjevně považovat i bulharskou Obnovu. Jde o stranu, která je považována rovněž za krajně pravicovou a komentátoři upozorňují, že z ní často vychází proruský narativ, kritika Evropské unie či NATO, ale také vůči LGBT komunitě či během pandemie koronaviru k očkování. Frakci doplní ještě předseda litevské krajně pravicové Unie národa a spravedlnosti Petras Gražulis.

Die Welt však poukazuje na fakt, že většina stran krajní pravice přešla do zmíněných Patriotů. Lze tak očekávat, že podstatně větší roli bude hrát právě Babišova frakce oproti té Okamurově. Za SPD bude v Evropě suverénních národů pouze jediný europoslanec – Ivan David.

Tagy: