Babiš bere ohledně šokujícího výroku zpátečku. Polsku by v případě napadení pomohl, tvrdí

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš během nedělní debaty na ČT na dotaz moderátora opakovaně uvedl, že by v teoretickém případě napadení Polska či pobaltských států nevyslal těmto členským zemím NATO na pomoc české vojáky. Prezidentský kandidát, který nyní čelí ostré kritice z řad českých politiků i polských médií, svůj překvapivý výrok později korigoval. Na Twitteru uvedl, že pokud by skutečně byl napaden členský stát NATO, článek 5 Severoatlantické smlouvy o kolektivní obraně a vzájemné pomoci zemí NATO by „pochopitelně dodržel“.

„V duelu jsem vůbec nechtěl odpovídat na hypotetickou otázku o napadení Polska nebo Pobaltí. Jsem přesvědčený, že se to nestane, a nechci to vůbec připouštět. Je zodpovědností světových politiků, aby válce zabránili. Pokud by ale došlo reálně k napadení, pochopitelně bych dodržel článek 5. O tom není debata,“ uvedl Babiš později na Twitteru.

Během televizní debaty v ČT však vystupoval naprosto odlišně. Na otázku, zda by Česko mělo vyslat své vojáky do otevřeného konfliktu v hypotetickém případě, kdy by bylo napadeno Polsko či pobaltské státy, odpověděl Babiš opakovaně, že „určitě ne“. „Já chci mír, já nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války,“ dodal předseda hnutí ANO.

Severoatlantická smlouva, na jejímž základě v roce 1949 NATO vzniklo, přitom uvádí v článku 5, že ozbrojený útok proti členské zemi bude považován za útok proti všem členům aliance. V takovém případě mají ostatní členské státy v součinnosti podniknout takovou akci, jakou budou považovat za nutnou, a to včetně použití ozbrojené síly.

Babišovo vyjádření šokovalo polská média i některé české politiky, kteří se teď polskému sousedovi za šéfa české opozice omlouvají.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) webu Seznam Zprávy v reakci na Babišova slova řekla, že si je neumí vysvětlit. „Jsme členem NATO, které je založeno na principu – jeden za všechny, všichni za jednoho. Ví to vláda a ví to většina české společnosti, která podporuje naše členství v NATO. Měl by to vědět i pan poslanec Babiš, protože je to klíčová garance bezpečnosti České republiky,“ uvedla.

Ještě rázněji se vyjádřila například šéfka TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová: „Když Andrej Babiš říká, že by nedodržoval závazky plynoucí z našeho členství v NATO, tak by to v konečném důsledku byl on, kdo by nás do války zatáhl. Kolektivní obrana stojí na tom, že si vzájemně pomáháme. On by nás nechal samotné a bezbranné. Je nebezpečím pro naši zemi.“

Jako bezpečnostní riziko pro ČR označil Babiše také předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. „Ještě, že na tu debatu Andrej Babiš přišel. Díky tomu jsme všichni mohli vidět a slyšet, že je přímým a konkrétním nebezpečím pro naši zemi. Všechny okolo by nechal sežrat Putinem, který by si pak přišel i pro nás. Destabilizuje naši pozici v rámci svobodného světa. Fakt hanba,“ sdělil.

Pozadu nezůstal ani šéf lidovců a ministr práce Marian Jurečka: „Představa, že bychom hypoteticky měli prezidenta, který v klíčové bezpečnostní otázce řekne naprosto mimózní prohlášení v živém vysílání a až s odstupem času, když zjistí, že spustil lavinu mezinárodní ostudy, začne brát zpátečku? To je, myslím, silná motivace toto nedopustit.“

Druhé kolo prezidentské volby se uskuteční 27. a 28. ledna. Petr Pavel i Andrej Babiš přijali pozvání do prezidentského superduelu CNN Prima NEWS, který se uskuteční 25. ledna ve 20:15. Televize Prima a CNN Prima NEWS nabídnou exkluzivní názorový střet obou zájemců o Hrad. Babiš bude moci během debaty okolnosti svého podivného výroku lépe vysvětlit. Zajímavé bude rovněž sledovat, jak na situaci zareaguje generál Pavel.

Tagy: