Balaštíková: Drahé potraviny? Fiala s tím může něco dělat. Pěkných řečí s řetězci bylo dost

členka sněmovního zemědělského výboru Margita Balaštíková

360° 9.11.2023

Fiala může drahé potraviny řešit například změnou zákona o významné tržní síle, o cenách nebo o reklamě, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS členka sněmovního zemědělského výboru Margita Balaštíková (ANO). Podle ní je v Česku až příliš velká konkurence a hezkých řečí s řetězci bylo už dost. S tím ale nesouhlasil místopředseda sněmovního zemědělského výboru Petr Bendl (ODS). Podle něj je naopak konkurenční prostředí správnou cestou.

„Nevím, co měla akce pana premiéra ilustrovat, jsem překvapená, že vůbec takový nákup dělal,“ reagovala v pořadu 360° na CNN Prima NEWS členka sněmovního zemědělského výboru Margita Balaštíková na fakt, že předseda vlády Petr Fiala (ODS) vyrazil na nákupy do Německa a srovnával tamní ceny potravin s těmi v Česku.

Podle ní by Fiala měl ceny potravin řešit. „Může změnit zákon o významné tržní síle, o cenách i o reklamě a tlačit řetězce do toho, že se nebude prodávat v akcích takové množství zboží, přiblížíme se Německu a srovnáme podmínky,“ popsala Balaštíková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Změny balení by zlevnily jídlo, tvrdí potravináři. Češi to nechtějí, reagují řetězce

Místopředseda sněmovního zemědělského výboru Petr Bendl podotkl, že premiér se snaží, aby zde bylo více konkurence, což podle něj stlačí ceny dolů. „Cesta je vytvářet konkurenční prostředí. Je to složité, protože systém je opravdu předotovaný. V celé Evropě se dotuje křížem krážem. My se máme v maximální míře snažit, aby nedocházelo ke zvýhodňování jedněch vůči druhým. Musíme vytvářet konkurenční prostředí,“ zdůraznil.

Podle Balaštíkové je ale konkurence v Česku až příliš velká. „Máme tu konkurence, až to pěkné není. Nekonkurujeme si jenom na našem trhu, máme i konkurenty ze zahraničí. Pěkných řečí s řetězci už bylo hodně a je potřeba konat,“ vyzvala Balaštíková s tím, že koalice by měla dělat kroky k tomu, aby se řetězce začaly v Česku chovat jako ve svých zemích.

Bendl ale podotkl, že marže nemají určovat politici. „Neumím si představit, že by v zákoně o cenách bylo určování marží. Docela by mě zajímalo jeho konkrétní znění,“ řekl a dodal, že cestou jsou také regionální produkty. „Když řetězce zjistí, že tady existují menší producenti a vznikne tak větší konkurenční prostředí, začnou se chovat jinak,“ dodal Bendl.

Tagy: