Fialu na nákupech v Německu překvapily levnější potraviny a větší balení. Opozice ho kritizuje

Premiér Petr Fiala (ODS)

Premiér Petr Fiala porovnal nákupy v Česku a Německu

Premiér Petr Fiala vyrazil do Německa na nákupy. Zjistil přitom, že jsou tam potraviny levnější a také prodávané ve větších baleních. Bude chtít proto slyšet vysvětlení od mezinárodních producentů. Opozici je však spíše pro smích. Exministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) jej navíc vyzval, aby také porovnal ceny energií.

Fiala v německém Waldsassenu nakoupil potraviny za přibližně 20 eur, tedy necelých 500 korun. Následně stejný nákup pořídil v Chebu, kde zaplatil přibližně o 60 korun více. „Prakticky totožné výrobky od stejných producentů a výrobců jsou v České republice prostě dražší, ale navíc se zdá, že v Německu mají větší balení,“ postěžoval si premiér na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Kalouskův šok na letišti. Stydím se za poměry ve vlastní zemi, kritizoval praxi s taxikáři

Následně se pustil do srovnávání jednotlivých produktů. „Velký rozdíl byl třeba u másla, kdy u nás stálo o více než třetinu než to, které jsem koupil v Německu. Podobně velký rozdíl byl třeba u ceny Nutelly. Co mě zaujalo, byly produkty mezinárodních firem prodávajících v Německu i u nás, protože tam je často rozdíl ve velikosti balení. Takže to, co vypadalo, že v České republice stojí méně, tak když to přepočítáte na množství, tak je domácí produkt zase dražší. Týkalo se to třeba Coca-Coly nebo kečupu Heinz,“ sdělil Fiala ve svém videu.

Dále se snažil vysvětlit, kdo za to může. „Vláda neřídí cenotvorbu, to je věc výrobců a obchodníků. Budeme pokračovat v tom, co děláme od počátku inflace. Kontrolujeme a tlačíme na výrobce i prodejce, aby nezneužívali těžkou situaci. S výsledky nákupu se obrátím na výrobce a zejména mezinárodní firmy a budu po nich chtít slyšet veřejné vysvětlení,“ dodal.

Opozici byl však svým srovnáváním spíše k smíchu. „Tak potraviny bychom měli. A teď si pane premiére ještě prosím zjistěte skutečné ceny energií u nás a v jiných zemích,“ napsal na sociální síti X exministr průmyslu Karel Havlíček (ANO).

Kritiku sklidil také od bývalé ministryně práce Jany Maláčové (SOCDEM). „Premiér Fiala právě zjistil, že v Německu je levnější a často kvalitnější zboží, často ve větším balení. Ve svých 59 letech právě pochopil, že trh vše nevyřeší. Jsem zvědavá, kdy zjistí, že je už dva roky premiérem téhle země a že si ho platíme, aby s tím něco udělal,“ napsala na sociální síti X.

A k Fialově nákupu v Německu se v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS vyjádřila i předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. „Pan premiér podnikl výlet, aby si, s odpuštěním, udělal neskutečnou ostudu, to je dno politiky,“ poznamenala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Premiér Fiala na návšštěvě Afriky

Tagy: