Balaštíková: Za drahé potraviny může vláda. Nejvíc na tom vydělávají řetězce, míní Hraba

Margita Balaštíková a Zdeněk Hraba

Co na to vaše peněženka 30.8.2023

Za drahé potraviny může vláda a její pomalé kroky. Pořád patříme mezi státy, které mají nejdražší energie v Evropě. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to uvedla poslankyně Margita Balaštíková (ANO). Podle senátora Zdeňka Hraby (za ODS) na drahých potravinách nejvíce vydělávají velké obchodní řetězce, které využívají nepružné poptávky.

„Za drahé potraviny může vláda a její pomalé kroky. Pořád patříme mezi státy, které mají nejdražší energie v Evropě, a to je prostě alfa omega. Oproti jiným zemím, jako je třeba Polsko, málo pomáháme. Možná je to i naší malou ekonomikou, že nemůžeme dávat tolik jako ostatní. Zkrátka jsme tady nastavili jiné priority,“ uvedla v pořadu Co na to vaše peněženka Margita Balaštíková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Havlíček se navezl do vlády. ANO u moci neudělalo nic, jen zpackalo EET, opáčil Skopeček

Podle Zdeňka Hraby na drahých potravinách nejvíce vydělávají obchodní řetězce. „Vycházely statistiky, že si řadu procent (marže) přirazí velkoobchody. Potravinový trh je specifický a poptávka je v tomto případě velmi nepružná. Když se zvýší ceny u elektroniky, můžete si říct, že si nový mobil koupíte až za rok. U potravin ale jen těžko snížíte spotřebu razantním způsobem,“ sdělil.

Podívejte se na celý pořad Co na to vaše peněženka v úvodním videu. Jedním z témat byl obsah vládního konsolidačního balíčku.

Tagy: