Kvůli zimě jsme se balili do odpadků, popsal invazi ruský voják. Jen ničíme, všechno je lež

Ruský voják Pavel Filatjev se stal prvním mužem bojujícím na Ukrajině za Kreml, který veřejně odsoudil moskevskou invazi. Podle něj šlo o hloupý krok, pro který Vladimir Putin nemá dostatečné odůvodnění. Filatjev pro CNN popsal, jak prožíval dny na frontě a co ho přimělo k tomu z mašinérie utéct.

Ještě v únoru byl ruský voják Filatjev poslušným služebníkem Kremlu, který pod vlajkou Moskvy napochodoval do války na Ukrajině. Před dvěma týdny tentýž muž publikoval na ruské sociální síti VKontakte 141stránkové přiznání, ve kterém zkritizoval ruskou invazi do východoevropské země. Šlo o první veřejnou kritiku Kremlu z úst ruského vojáka, který se osobně účastnil bojů na Ukrajině.

Nyní 33letý Filatjev působil jako výsadkář, jeho jednotka měla základnu na Krymu. Do války se zapojil hned zpočátku, účastnil se například prvotní okupace Chersonu, který je dosud pod ruskou nadvládou. Pro CNN se Filatjev svěřil, že jeho jednotka byla špatně vybavená a dostala jen minimální instrukce. „Všechny naše zbraně byly z dob sovětské války v Afghánistánu,“ uvedl.

Nedostatek jídla i zbraní

Ruské velení vojákům údajně za celou dobu nedokázalo vysvětlit širší význam operace. „Byli jsme unavení, hladoví a rozčarovaní. V chladných nocích jsme se obalovali do odpadků, abychom se zahřáli. Pochopili jsme, že jsme byli zataženi do vážného konfliktu, kdy prostě jen ničíme města a nikoho neosvobozujeme. Mnozí z nás pochopili, že důvody, kterými se to všechno snaží naše vláda vysvětlit, zkrátka nevidíme. Všechno je to jenom lež,“ sdělil Filatjev pro CNN z místa, které kvůli jeho bezpečnosti zůstává tajné.

Kromě útoku na Cherson se ruský voják účastnil i ostřelování Mykolajivu. Při invazi jeho jednotka znovu doplácela na nedostatek základního vybavení a dronů. On sám byl při útoku ve frontové linii raněn a posléze evakuován zpátky do Ruska.

Tam měl dostatek času na zhodnocení povahy celého konfliktu. Nakonec dospěl až k sepsání výše zmíněného prohlášení, po kterém z největší země světa utekl. Nyní se Filatjev skrývá na neznámém místě.

„Teď, když už jsem venku a bez zbraně v ruce, můžu říct, že tohle je ta nejhorší, nejhloupější věc, jakou mohla naše vláda udělat. Nevím, kam nás to vedou. Jaký bude další krok? Jaderná válka?“ stěžoval si voják.

Filatjev si připouští, že kvůli svým prohlášením ho může stihnout hněv Moskvy. „Když se dívám, co se děje v mé zemi, jsem zděšený. Všechno je zničené, zkorumpované. Jediné zákony, které fungují, jsou zákony útlaku. Buď skončím ve vězení, nebo mě umlčí. Nevidím jiné východisko. Když se to stane, tak se to stane,“ uzavřel ruský voják.

Tagy: