CNN: Mrtví vojáci ani sankce Rusům nevadí. Po půl roce války má Putin drtivou podporu

Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Válka na Ukrajině trvá už půl roku

Válka na Ukrajině trvá už půl roku. Z původně plánované třídenní „speciální operace“ se konflikt překlenul ve zdlouhavou a krvavou taktickou bitvu, během které obě strany sčítají enormní ztráty. Rusové tratí nejen na vojenském poli, ale i na bojišti mezinárodní diplomacie. Občanům největší země světa to ale zjevně nevadí, Vladimir Putin má nadále jejich obrovskou podporu. Proč?

Válka na Ukrajině je pro Evropu jednou z nejzásadnějších událostí 21. století. Miliony Ukrajinců bez domova, město Mariupol takřka vymazané z mapy a potravinová krize nejtvrdšího kalibru odvrácená na poslední chvíli. To jsou jen některé rysy, které definují krvavý konflikt, ve kterém podle odhadů Západu zahynulo nebo se zranilo až 80 tisíc ruských vojáků.

Kvůli ruské invazi svět přestal jednat s Ruskem jako se solidním partnerem. Moskva přišla o západní firmy, letecké spojení s Evropou a zůstala odkázaná na domácí produkci. Ani to ale Rusům nebrání v tom, aby nadále podporovali svého vůdce Vladimira Putina.

Americká CNN upozornila, že Putinovi se i přes konflikt – který se z mnoha stran nevyvíjí pro Rusko dobře – daří udržovat v propagandistickém prostředí vysoké veřejné mínění. Podle ruských státních agentur má Putin podporu zhruba 80 procent obyvatel. Co na tom, že Rusko přišlo za šest měsíců o více vojáků než za celou sovětskou válku v Afghánistánu.

Potírání opozice

Za vysokou podporou Putina ale stojí více než jen propracovaná propaganda. Analytik CNN Nathan Hodge napsal, že Rusko efektivně potlačuje protivládní odboj a narušitelům režimu hrozí tvrdými tresty. V zemi panuje tvrdá cenzura a lidé se nesmí o „speciální vojenské operaci“ – jak Rusové válku zlehčeně nazývají – vyjadřovat jakkoli hanlivě. Podle ruské lidskoprávní skupiny OVD-Info už za mřížemi kvůli kritice války skončilo přes 16 tisíc lidí.

Podlomit loajalitu Rusů mohou teoreticky další chystané sankce, o kterých se teď v Evropské unii bouřlivě diskutuje. Jedná se o zákaz vydávání turistických víz pro ruské občany. Například Německo je ale prozatím proti. Podle tamního kancléře Olafa Scholze je válka na Ukrajině Putinova, nikoli všech Rusů.

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj, který je v současnosti v ruském vězení, k situaci napsal, že Moskva je zjevně připravená hrát dlouhou hru. Rusko se podle něj bude snažit dotáhnout energetickou krizí Evropany do fáze, kdy začnou tlačit na Ukrajinu, aby válku ukončila.

„Zima se sice blíží, ale Ukrajinci tu bojují o národní přežití,“ zhodnotil Navalnyj.

Tagy: