Bartoš: Schizofrenie českých politiků. Úspěchy EU si přisvojují, blbosti na ni svalují

Ivan Bartoš

360° 31.7.2023

Politici si často úspěchy z Evropy přisvojují a „blbosti“ naopak prezentují jako diktát EU, prohlásil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve speciálu pořadu 360°. Dodal, že evropské volby se vyhrávají doma a čeští politici se tomu přizpůsobují. Podle předsedy Pirátů však takovou hru Fialův kabinet nehraje. Ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že nynější europoslanci obnovili dobrou reputaci v Bruselu.

„Doma je často vykládán trochu jiný příběh, než se děje na úrovni rozhodování v Evropské unii. Bylo historickým zvykem, že když se něco dobrého podařilo, tak se zakryla vlaječku EU, že to třeba bylo postaveno z evropských peněz,“ nastínil ve speciálu pořadu 360°.

ČTĚTE TAKÉ: Platby v hotovosti? Obchodník má právo volby, počet terminálů roste, odmítá kritiku Stanjura

„Vyfotíte se, že to není vidět, a tvrdíte, že to je váš famózní úspěch na domácí půdě,“ vysvětlil blíže s tím, že takovou taktiku Fialova vláda nemá a je za to rád. Jakákoli „blbost“, která se stala doma, byla podle Bartoše v minulosti prezentována jako diktát EU.

„Třeba balené pečivo, které nikdy nebylo nařizováno z EU. Šlo o jakousi vyhlášku ministerstva zdravotnictví, že mají být koblihy v pytlíku. (…) Je to pak trošku schizofrenie,“ přiznal předseda Pirátů s tím, že volby do Evropského parlamentu se vyhrávají doma.

Jsme silní hráči

Díky předsednictví si dle něj tuzemsko zlepšilo i postavení. „Jsme vnímaní jako silní hráči a reputace České republiky je dobrá. Dívám se na úspěchy v předsednictví, byť situace (válka na Ukrajině, pozn. red.) nahrávala tomu, že země byly daleko ochotnější spolupracovat nebo najít konsenzus ve věcech, které dřív třeba nešly,“ podotkl dále ministr.

Ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že Green Deal nebo Fit for 55 (snížení emise skleníkových plynů, pozn. red.) budou mít pro tuzemsko pozitivní dopad. „Když nechcete vidět globální důvody, podívejte třeba na svůj domek. Kdysi vám stál za barákem komín, ze kterého lítaly různě barevné čmoudíky podle denní doby a tlaku vzduchu, teď už nelítají. Díky technologiím a investicím je už průmyslová výroba šetrnější,“ zmínil na konkrétním příkladu.

Celý rozhovor, například o migrační politice i kandidátkách do voleb, si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Tagy:
Evropská unie volby pořady CNN Prima NEWS Ivan Bartoš Česká pirátská strana Brusel Česko 360° vláda Petra Fialy Ministerstvo zdravotnictví České republiky Parlament České republiky ruská invaze na Ukrajinu politika