Do penze později a vyšší odvody. Experti nastínili možnou cestu z propasti zadlužení

Danuše Nerudová a Vladimír Pikora

Nerudová a Pikora o změnách v důchodovém systému

Zpřísnění podmínek předčasného odchodu do penze či zpomalení valorizace zadlužování se nezastaví, pouze ta křivka nebude tak děsivá. Nakonec nejspíše nezbude nic jiného než zvýšit věkovou hranici odchodu do důchodu a odvodů do rozpočtu. Takto se k chystaným vládním změnám vyjádřil hlavní ekonom CFG Vladimír Pikora. Ekonomka Danuše Nerudová ale považuje toto řešení za nedostatečné. „V návrzích je celá paleta dalších možná řešení,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle Nerudové je zásadním problémem skutečnost, že náklady na důchody neustále rostou, zatímco příjmy na druhé straně se nijak výrazně nezvyšují. V návaznosti na to připomněla, že pokud tento trend bude trvat, dojde podle ekonomických modelů v období od roku 2050 až 2060 k výrazné ztrátě téměř 350 miliard korun. „Jsem ráda, že se vláda rozhodla přijít s řešením, které by mohlo přinést výrazné snížení té částky. Plánované změny jsou nezbytné z toho důvodu, aby mladší, ale i má generace měly zajištěny částečně důstojný důchod,“ řekla ekonomka ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Juchelka k důchodům: Vláda uprostřed běhu mění pravidla. ANO promarnilo čas, oponoval Lochman

Nejisté vyvažování mezi výdaji v důchodech a rozpočtovými příjmy považuje Pikora za problémové. „Důchody jsou mandatorní, což znamená, že pokud je chceme vyplatit i přes to, že na ně nemáme, musíme se zadlužit. Jiná cesta není,“ zdůraznil.

Oba ekonomové také zhodnotili i tzv. spravedlivé důchody. Členkou komise, která se touto problematikou zaobírala, byla i Nerudová. „Tuto definici vykládá především soud, my se zaměřili hlavně na to, aby někteří nebyli tím zavedeným systémem diskriminováni, jako třeba ti, kteří část své kariéry pečovali o děti nebo o blízkou nemohoucí osobu,“ uvedla. Podle Pikory však tuto záležitost pojímali poslanci jinak. „V jejich pohledu šlo o zvýšení částky pouze proto, aby veřejnost měla pocit, že se nejedná o nehorázně nízký důchod,“ sdělil.

Zadlužování důchodového systému podle ekonoma razantně nezastaví zpomalení valorizace ani zpřísnění podmínek odchodu do penze. „Dojde jen k tomu, že ta křivka nebude tak hrozná. Bojím se ale, že nezbude nic jiného než zvýšit věk odchodu do důchodu spolu s odvody do systému. Právě mezi těmito oblastmi se nyní příliš otevírají nůžky,“ zaznělo z jeho strany.

Z pohledu Nerudové je zvýšení této hranice sice nejjednodušším řešením, ale nemůže v rámci plánování změn zůstat jako jediné. „Musí se počítat s paletou dalších řešení. Mezi předkládanými návrhy je například úprava metodiky v rámci předčasných odchodů či zvyšování vyměřovacího základu u OSVČ, tedy minimálních záloh,“ upřesnila.

Obavy o důchod mají nejen mladí

V reakci na tato slova Pikora zdůraznil, že do budoucna čeká celý systém vyplácení důchodů mnoho změn a úprav. „Musíme se připravit na to, že budou potřeba další. Systém se bude proměňovat, což velmi ztěžuje predikovatelnost,“ míní.

„Dlouhodobě jsme si mysleli, že se plánované úpravy budou týkat pouze mladých lidí a jejich penze. Bohužel jsme však za poslední vlády viděli, jak došlo k zastavení valorizací, vlivem čehož mají i současní důchodci z celé reformy strach. To je velmi špatné,“ uvedl.

Ekonomové diskutovali blíže o předčasném odchodu do penze i o chystané reformě systému vyplácení starobního důchodu. Více se dozvíte ve videu výše.

Tagy: