Bartoš: Zákaz trhů je styl končící vlády. Zpřísnění ano, lidé si ale nesmí ťukat na hlavu

Ivan Bartoš

Rozhovor s Ivanem Bartošem

Opatření, která vydává vláda v demisi, jsou zmatečná a nepředvídatelná, zdůraznil v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS lídr Pirátů Ivan Bartoš. Konkrétně označil za absurdní uzavření adventních trhů. Jenže budoucí kabinet s tím nemůže nic dělat. I proto Bartoš vnímá „pohovory“ prezidenta Miloše Zemana se všemi kandidáty na ministerský post jako průtahy.

„V momentně, kdy byla podepsána koaliční smlouva a Fiala přinesl prezidentovi seznam, nic nebránilo tomu, aby mohla vzniknout nová vláda. Domluvil se ale, že si se Zemanem promluvíme, situaci to protáhlo zhruba o dva týdny. Myslím, že to nebylo nutné, když už před 14 dny byla situace špatná,“ reagoval v pořadu Nový den pirátský předseda.

Tím, že nejsou potvrzeni ministerští kandidáti, nemohou do současné situace nijak zasáhnout. Ústřední krizový štáb nebo hygienickou službu totiž má stále v rukou vláda v demisi. Ta například ze dne na den nařídila uzavření vánočních trhů.

„Situace je pro řadu lidí matoucí. Myslím, že vyhlášení tohoto nařízení bylo absurdní, ale patří do stylu odcházející vlády. Když vidíme čísla nakažených a naplněné nemocnice, zpřísnění smysl dává. Ale tak, aby si lidé neťukali na hlavu,“ argumentoval Bartoš.

U adventních trhů se podle něj daly udělat jiná omezení a zároveň je zachovat. „Když se první seknou adventní trhy, které lze oplotit a kde se lidé mohou prokázat Tečkou (aplikace, která například eviduje potvrzení o očkování, pozn. red.), smysl to nedává,“ podotkl.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček z hnutí ANO však argumentoval tím, že nikdo nemohl očekávat příchod nové varianty koronaviru, která se rozšířila z Jihoafrické republiky. „Na omikron reagují všechny země, po nás zrušili trhy i v Nizozemsku. Varianta omikron vykazuje mnoho mutací, které podle vědců možná vedou ke snadnějšímu přenosu,“ sdělil Havlíček v pondělím vysílání CNN Prima NEWS.

Podle Bartoše by však první na řadě neměly být trhy, které se konají venku. „Řeší se to celou dobu, opatření jsou nepředvídatelná a pokud omezujeme činnost, mělo by to zapadat do nějakého rámce. Už před rokem a půl existovala tabulka rizikových událostí a je třeba zavést ta opatření, která mají velký efekt, mohou být dodržovaná a kontrolovaná,“ vysvětlil.

Cítím podporu Pirátů

Jakmile bude sestavená vláda, Piráti můžou společně s hnutím STAN a koalicí ODS, TOP 09 a KDU-ČSL realizovat své návrhy. Piráti hodlají nadále vyzývat k očkování. „Za nás by mělo být dobrovolné. Určité skupiny zaměstnanců, jako jsou ošetřovatelé, policie a hasiči, by ale měly mít vysokou, nevím zda úplnou, míru naočkování,“ uvedl Bartoš.

Piráti budou zastávat pouze tři ministerské posty. „Jako koalice jsme měli větší ambice, ale 82 procent Pirátů podpořilo koaliční smlouvu, takže pro vládní angažmá cítím podporu i od Pirátské strany. Není to jednoduché, ale pokud je před námi práce, pojďme ji dělat,“ vyvracel spekulace o nevraživých náladách ve straně. „Nejde jen o počet poslanců ve Sněmovně, máme komunální politiky a je to závazek,“ dodal.

Tagy: