Bartoš: Za nominací Lipavského stojíme. Kompetence bude řešit Ústavní soud, uvedl Fiala

Ivan Bartoš

Prezident Miloš Zeman ve svém prohlášení uvedl, že nejmenuje Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se však proti jeho postoji ohradil. „Za jeho nominací plně stojíme. Stejný postoj deklaroval i premiér Petr Fiala. Jde o kvalitního kandidáta a reprezentuje koaliční program vznikající vlády. Ta se opírá o hlasy lidí ve volbách,“ řekl Bartoš. Fiala uvedl, že otázku kompetencí musí vyřešit Ústavní soud.

„Beru na vědomí dnešní stanovisko prezidenta republiky. Je třeba, aby Ústavní soud jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně jmenování nových členů vlády. V pondělí po schůzce v Lánech oznámím, jaké budou naše konkrétní kroky. Jsme připraveni,“ informoval Fiala.

Na sociálních sítích se proti vyjádření prezidenta ohradil šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Ústava jasně říká, že prezident jmenuje na návrh premiéra členy vlády. Tento názor zastával v minulosti i sám Miloš Zeman, když říkal, že prezident nemá pravomoci kandidáty ‚kádrovat‘,“ podotkl.

Pokračoval s tím, že nominantem na post ministra zahraničí je Lipavský. „Za jeho nominací plně stojíme. Stejný postoj deklaroval i premiér Petr Fiala. Jde o kvalitního kandidáta a reprezentuje koaliční program vznikající vlády. Ta se opírá o hlasy lidí ve volbách,“ zdůraznil.

Dodal, že není možné z těchto principů ustupovat. „Občané se potřebují spolehnout na platnost zákonů v této zemi, na to, že žijeme v parlamentní demokracii a že má jejich hlas ve volbách smysl,“ uzavřel. Ve vysílání CNN Prima NEWS doplnil, že rozhodnutí Zemana pro něj bylo překvapením. „Žil jsem v domnění, že po kolečku schůzek bude následovat jednání Fialy a Zemana. Věc je jasná, Ústava říká, že prezident jmenuje na návrh premiéra, což udělal a není v pravomoci prezidenta kandidáty vetovat,“ podotkl.

Odcházející premiér Andrej Babiš pro CNN Prima NEWS komentoval stanovisko prezidenta s vírou, že se podaří mezi Zemanem a Fialou najít kompromis. „Doufám, že se v pondělí 13. 12. pan prezident dohodne s panem premiérem a 17. 12. se uskuteční jmenování nové vlády,“ reagoval.

Koaliční partneři se ohrazují

Prezident ve svém prohlášení jako důvody pro nejmenování Lipavského uvedl například nízkou kvalifikaci, kdy je kandidát na ministra „pouze“ s titulem bakalář, distancovaný postoj k Visegrádské spolupráci či distancovaný postoj ke vztahu s Izraelem. S těmito důvody kromě Bartoše a Fialy nesouhlasí ani šéf Starostů Vít Rakušan. „Kandidáty měnit koalice nechce, nezbývá než podat kompetenční žalobu,“ napsal.

Stejného názoru je i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ústavní soud má podle ní vymezit díky kompetenční žalobě pravomoci prezidenta při jmenování ministrů. Obdobný názor vyjádřil šéf lidovců Marian Jurečka, který s rozhodnutím prezidenta nesouhlasí. Též považuje za nutné přistoupit ke kompetenční žalobě.

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že důvody k nejmenování Lipavského, zveřejněné Kanceláří prezidenta republiky, jsou zcela irelevantní. „Ústava říká jasně, že prezident jmenuje ministry na návrh premiéra. V této chvíli si bohužel pan prezident z Ústavy dělá, do jisté míry, trhací kalendář. Je to špatný signál směrem k veřejnosti, všichni bychom včetně hlavy státu měli nejvyšší zákon plně respektovat,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Aktuální situaci komentoval i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. „Pokud někdo doufal v gentlemanskou dohodu s prezidentem, fatálně se mýlil. Gentlemanskou dohodu lze uzavřít jen s gentlemanem. Petr Fiala zmeškal vhodný okamžik a nechal se vlákat do defenzivy, ze které se bude těžko dostávat. Žádné další dobré řešení teď nemá,“ myslí si.

Zveřejněné důvody pro nejmenování Lipavského zkritizoval i bývalý předseda vlády Mirek Topolánek. „To je tak strašně, strašně trapné, že tam chybí snad jen ‚sežral spolužákovi svačinu‘. Kdo to, proboha, psal?!“ ptal se.

Kritikou se nešetří

Kritikou na hlavu státu někteří politici nešetří. Senátor Pavel Fischer míní, že odpovědnost za prohlubující krizi nese výhradně Miloš Zeman. „Miloš Zeman odmítl jmenovat ministra zahraničí a pohybuje se za hranou ústavnosti. Lánští vykladači Ústavy by se měli raději živit něčím, čemu rozumějí. Na místě je urychleně podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. Za prohlubování krize nese odpovědnost výhradně Miloš Zeman,“ napsal.

V podobném duchu vyjádření Zemana komentoval i bývalý poslanec Evropského parlamentu Petr Ježek. „Neústavním postupem a trapnými výhradami M. Zeman bohužel opět zesměšňuje a oslabuje ČR. Pokud do výroku ÚS bude J. Lipavský náměstkem, koaliční politici by měli partnerům ve vládách zemí EU a dalších vysvětlovat, jak se věci mají, a ti by ho měli akceptovat na ministerské úrovni,“ myslí si.

Tagy: