Bartošek: Kdyby Piráti dali digitalizaci tolik energie jako legalizaci marihuany, fungovala by

Jan Bartošek (KDU-ČSL)

360° (225)

Podle poslance Jana Bartoška (KDU-ČSL) je současná digitalizace stavebního řízení pod vedením ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) problematickým projektem, který je potřeba co nejrychleji vyřešit. V pořadu 360° také s lehkým úsměvem prohlásil, že kdyby členové Pirátů věnovali digitalizaci tolik energie jako legalizaci marihuany, mohlo už vše fungovat. S kritikou vládních Pirátů nešetřil ve vysílání CNN Prima NEWS ani opoziční poslanec Patrik Nacher (ANO).

Pro Bartoška je nepředstavitelné, aby potíže s digitalizací nebyly vyřešeny do několika týdnů. „Nebude-li systém plně funkční do konce srpna, je to na skutečně vážnou koaliční diskuzi,“ prohlásil lidovecký poslanec.

ČTĚTE DÁLE: Bartoš digitalizací přišel o důvěru, vyzývá ho k rezignaci ANO. Šéf Pirátů ultimáta odmítl

Zároveň zpochybnil schopnosti Pirátů co nejvíce zdigitalizovat chod státu. „Je malinko úsměvné, jak se Piráti vždy profilovali jako odborníci na digitalizaci. Já jsem jim v tom fandil. Bohužel je to pro mě velké zklamání,“ konstatoval Bartošek.

Naopak vyzdvihl úspěchy svého stranického předsedy a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL). „Na ministerstvu práce a sociálních věcí se také digitalizuje. Podařilo se mu úspěšně zdigitalizovat třeba rodičovský příspěvek,“ uvedl Bartošek.

„Například o důchody si lze zažádat také on-line. To je všechno kvalitní práce ministra Jurečky. Ukazuje se, že kompetence v oblasti digitalizace mají lidovci mnohem větší než ostatní strany,“ řekl lidovecký místopředseda.

Podle Patrika Nachera Piráti v posledních letech popřeli svou filozofii, se kterou do politiky kdysi přišli. „Piráty dostalo do politiky to, že podle svých slov neprahli po funkcích,“ připomněl. „Oni to nakonec přeměnili v to, že funkce naopak sbírají. Mají sice jenom čtyři poslance, ale počet jejich politických náměstků vysoce převyšuje počet jejich poslanců,“ zdůraznil opoziční poslanec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Digitalizace je podle Valeše pro budoucnost Pirátů katastrofa. Přestáli už všechno, míní Fischer

Tagy:
Marian Jurečka energie marihuana digitalizace KDU-ČSL Česká pirátská strana Jan Bartošek Patrik Nacher Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky