Valeš: Digitalizace je pro budoucnost Pirátů katastrofa. Přestáli už všechno, míní Fischer

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Lukáš Valeš, Petr Fischer

Digitalizace stavebního řízení je katastrofa pro Pirátskou stranu a její budoucnost, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš. Upozornil také na to, že se může promítnout do výsledků ostatních vládních stran v krajských volbách. Podle komentátora Petra Fischera jsou ale příští parlamentní volby ještě daleko. Pokud ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) současnou krizi ustojí, mohou si v nich, jak Fischer odhaduje, Piráti připsat i dvouciferný výsledek.

Nepovedená digitalizace stavebního řízení pod vedením ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše dopadá podle Valeše na celou stranu. „Je to katastrofa pro Pirátskou stranu, její voliče a její budoucnost na české politické scéně,“ řekl politolog ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Bartoš digitalizací přišel o důvěru, vyzývá ho k rezignaci ANO. Šéf Pirátů ultimáta odmítl

Strana totiž podle něj s digitalizací spojila svou existenci. „Vzbudili u veřejnosti dojem, že oni, a zejména pan předseda Bartoš, jsou tou stranou, která je kompetentní to udělat. Největší průšvih je v tom, že toto byla vlajková loď Pirátů, a ta se zcela nepovedla,“ uvedl. Následně si položil řečnickou otázku: „K čemu máme Pirátskou stranu?“

Vicepremiér pro digitalizaci se dostal do nepříjemné pozice i podle komentátora Petra Fischera. „Kdyby odstoupil, tak je to pro Piráty špatně, a pokud neodstoupí, tak je to podle mě také špatně. On se tedy současnou situaci snaží vystát,“ uvedl komentátor.

Podle Valeše však hrozí, že si voliči spojí neúspěšnou digitalizaci pod vedením Bartoše s celou vládou a promítne se to ve výsledcích pětikoalice v krajských volbách. „Bude hrozit, že ten zpackaný digitalizační stavební zákon dopadne na ostatní strany vládní koalice a jejich preference v regionech,“ řekl.

Vyvodí Bartoš odpovědnost?

Bartoš by podle Valeše měl – pod současným tlakem nepovedené digitalizace stavebního řízení a v souvislosti s nedávnými volebními neúspěchy – zvážit odstoupení. „Pan předseda Bartoš prohrál všechny volby od roku 2021: Z 22 poslanců v Poslanecké sněmovně mají čtyři, přes komunální volby, ve kterých také utrpěli vážnou porážku, až po volby evropské, po kterých jim ze tří poslanců zbyl jediný zástupce,“ vyjmenoval politolog.

Fischer se ale domnívá, že pro Piráty ještě nemusí být vše ztraceno. „Piráti ve vládě přestáli všechno, a pokud se Bartošovi podaří přestát i toto, tak může v příštích parlamentních volbách dostat něco mezi osmi a deseti procenty. Koneckonců – v průzkumech je pořád mají,“ dodal Fischer.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ultimátum pro Bartoše. Pokud digitalizace nebude fungovat, měl by rezignovat, říká Skopeček

Tagy: