Bartošova digitalizace je reputační problém pro Piráty, tvrdí Kubáček. Připustil i rezignaci

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

ZPRÁVY, Jan Kubáček, Pavel Šaradín - 26.7. v 09:00

Kritizovaná digitalizace stavebního řízení ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) může být dlouhodobým reputačním problémem pro jeho stranu. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl politolog Jan Kubáček. Výrazná nespokojenost ze strany úředníků by mohla podle něj vést až k úvahám o Bartošově rezignaci. Podobně to vidí i politolog Pavel Šaradín, podle něhož šéfovi Pirátů nezbývá nic jiného než se modlit.

Mnozí úředníci napříč Českem si stěžují, že digitalizace stavebního řízení nefunguje tak, jak bylo avizováno. Podle Kubáčka se jedná o „selhání nejviditelnějšího Piráta“. „Ti, kteří si ušetří peníze a prokoušou se všemi nutnostmi, dostanou v samotném finále facku. Nakonec nemohou stavět, jelikož selhal vrcholný garant za stavební řízení, kterým má být právě Bartoš,“ opřel se do ministra politolog.

K TÉMATU: Von der Leyenové nestačí nominace Síkely. Požaduje další jméno, píše o ženské kandidátce

Předseda vládní strany podle něj s elektronizací žádostí velmi zariskoval. „Spojil s tím svou politickou budoucnost. Právě Piráti stavěli na tezi, že nám touto cestou ulehčí život. Velká část slibů se nenaplnila. Ty realizované jsou buď propadák nebo připomínají práskače. Mám na mysli třeba eObčanku,“ vyjmenoval v pořadu Zprávy Plus.

„Pokud se vše nedá dohromady do poloviny nebo konce září, znamená to obrovský reputační problém pro Piráty. Je to ale také na zvážení osobní rezignace ministra Bartoše,“ zdůraznil politolog.

Podobně to vidí i politolog Šaradín, který v podzimních krajských volbách kandiduje na Olomoucku za koalici Hlas pro náš kraj. „Pokud bychom byli ve stejné situaci se stavebním řízením i v září nebo říjnu, bylo by to opravdu na rezignaci Bartoše. Varování ze strany starostů a krajských úředníků jsou vážná. Jediné, co teď ministrovi zůstává, je modlit se, aby to vše dopadlo dobře,“ poznamenal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Digitalizace stavebních úřadů dál vázne. Dotáhnu to, tvrdí Bartoš, opozice chce rezignaci

Tagy: