V Chicagu vraždil úspěšný rapper. O střelbě snil už ve svých videích

Střelcem, který vraždil na předměstí Chicaga, má být Bobby Crimo III., který je přitom poměrně úspěšným rapperem vystupují pod jménem Awake the Rapper.

Měla to být slavnostní událost, která se ovšem zvrhla v tragédii a boj o holý život. Pochod ke Dni nezávislosti na předměstí Chicaga Highland Park narušil střelec, který zavraždil šest lidí a desítky dalších zranil. Policie ho po několika hodinách zadržela a nyní už je známa jeho identita. Má jít o Bobbyho Crima III., který má poměrně úspěšnou hudební kariéru, vystupuje coby rapper a má tisíce fanoušků. Z jeho klipů a videí je ovšem patrné, že o rozpoutání masakru zřejmě přemýšlel už delší dobu. To potvrdila i policie Highland Park na předměstí Chicaga, podle které si podezřelý zbraň koupil legálně. Motiv střelby ale stále není jasný.

„Musím to udělat. Je to můj osud,“ říká pravděpodobný střelec v jednom ze svých videí. Podle americké CNN v něm vystupuje animovaná figurka muže, který má připomínat Crima, přičemž na sobě má balistickou vestu a v rukou má útočnou pušku.

V dalším videu nazvaném „Vojáček na hraní“ opět vystupuje tato animovaná figurka. Tentokrát těžce vyzbrojený vstupuje do školy a poté se dostane do přestřelky s policisty. Postavička skončí tak, že leží hlavou dolů v kaluži krve, kolem ní je skupina strážců zákona s tasenými zbraněmi. Crimo ve videu rappuje například „nas*at na tenhle svět“.

V dalším klipu pak stojí uprostřed školní třídy a na sobě má opět balistické vybavení. K tomu drží americkou vlajku a v jeden okamžik na podlahu pouští nábojnice. Na platformě Spotify má rappera měsíčně sledovat přes 16 tisíc fanoušků.

Videa možné násilné jednání předpovídala. Na druhou stranu lidé, kteří ho znali, jsou značně překvapeni. „Žádné náznaky problémů jsem nikdy neviděl. Kdybych něco poznal, řekl bych to,“ nechal se slyšet pro chicagskou verzi Fox News střelcův strýc Paul Crimo.

Rapperova sousedka pro web The Daily Beast uvedla, že ho občas vídala, jak se projížděl po čtvrti na elektrickém kole, zatímco měl nahlas puštěnou hudbu. „Moc ho vlastně neznáme, ale vídali jsme ho jezdit po okolí. Nikdy jsme s ním nemluvili,“ řekla sousedka.

Velký fanoušek Trumpa

O Bobby Crimovi je dále známo, že byl velkým příznivcem bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Chodil na jeho mítinky, kde byl mimochodem převlečený za kreslenou postavičku Walda, ale fotil se také ve vlajce s Trumpovým proslulým heslem „Udělejme Ameriku opět skvělou“.

Jeho rodina byla politicky aktivní. Rapperův otec Robert starší před dvěma lety kandidoval na starostu Highland Parku na předměstí Chicaga, kde Crimo vyrůstal a nakonec i vraždil. Byl však poražen dosavadní starostkou Nany Roteringovou. Crimův otec má v okolí vlastnit dvě restaurace. Matka střelce má podle dostupných informací podnikat v oblasti alternativní medicíny.

Crimo své řádění zahájil uprostřed pondělního průvodu. Na slavnost se přišly podívat stovky rodin. Střelec zavraždil šest lidí a dalších 26 lidí mělo utrpět zranění, ve většině případů střelné. Jeden člověk si měl ublížit při chaosu, který tragédie spustila.

Podezřelý byl pak několik hodin na útěku. Policisté odmítli zveřejnit informaci, podle které Crima identifikovali jako podezřelého. Nakonec však obklíčili jeho dům a zasáhli.

Biden je šokován nesmyslným násilím

Americký prezident Joe Biden a jeho manželka Jill po pondělních událostech z Highland Park uvedli, že jsou šokováni „nesmyslným násilím spáchaným zbraní, které na letošní Den nezávislosti znovu rozselo smutek mezi Američany“.

Šéf Bílého domu nedávno podepsal nový zákon o větší regulaci prodeje a držení zbraní. Agentura Reuters to označila za nejvýznamnější normu v této oblasti za posledních 30 let, i když žádné převratné změny nepřináší. Biden v pondělí proto řekl, že je potřeba udělat více. „Boj proti epidemii, jakou je násilí způsobené střelnými zbraněmi, nevzdám,“ prohlásil šéf Bílého domu.

Zbraň si měl pořídit legálně

Policisté se domnívají, že mladý muž si vysoce výkonnou pušku, kterou při útoku použil, koupil legálně. Do davu ze střechy vypálil více než 70 ran. Předpokládají také, že se podezřelý převlékl do ženských šatů, aby splynul s davem, který prchal z místa činu. Proti podezřelému plánují úřady vznést oficiální obvinění ještě v úterý. Motiv jeho činu stále není jasný.

Tagy: