Spadlý strom poškodil čtyři auta v centru Prahy. Hasiči zasahují i na dalších místech republiky

Spadlý strom v Praze poškodil čtyři auta.

Spadlý strom v Žerotínově ulici v Praze

Pražští hasiči v sobotu kolem poledne zasahovali v ulici Žerotínova na Žižkově, kde spadl strom a poškodil čtyři auta. Hasiči o tom informovali na sociální síti X. Déšť je zaměstnává i na dalších místech Česka. Jihočeští hasiči hlásí 11 výjezdů, desítky zásahů mají také na Olomoucku a ve středních Čechách. Pro CNN Prima NEWS to uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

„V ulici Žerotínova zasahujeme u pádu stromu na zaparkovaná auta. Událost se obešla bez zranění. Strom poškodil čtyři vozidla,“ uvedli hasiči na sociální síti X.

K TÉMATU: Bavorsko zasáhly extrémní lijáky. Voda dosáhla stoleté úrovně, úřady vyhlásily stav katastrofy

Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky ale v Praze zatím hasiči tolik práce nemají. „Co se týká Prahy, máme málo případů. Měli jsme zatopenou komunikaci a sklep, na Žižkově spadl podmáčený strom,“ popsal Kavka pro CNN Prima NEWS.

Kolegové z jiných krajů ale prý mají více práce. „Včera měli nejvíc práce hasiči v Olomouckém a Středočeském kraji. To byly desítky případů. Teď to vypadá, že nejvíc práce by měli mít hasiči na západě a jihu Čech,“ sdělil Kavka.

Žádná speciální opatření prý neprobíhají. „Není jak se připravovat. Prostě prší trošku víc, možná budou zatopené komunikace. Ale to, že bychom povolávali navíc nějaké hasiče, to určitě ne. Neočekáváme žádná drama,“ řekl mluvčí hasičů.

O pátečních zásazích informovali středočeští hasiči na síti X. „Hasiči ve Středočeském kraji zasahovali od 31. 5. 15:00 do 1. 6. 2024 6:00 celkem u 29 mimořádných událostí v souvislosti s deštěm. Nejvíce zasaženým okresem bylo Kladno, dále Beroun a Praha-západ. Nejvíce jsme vyjížděli na čerpání vody, popadané stromy a jiná nebezpečí,“ uvedli hasiči.

Přes deset případů zaznamenali také jejich kolegové z jižních Čech. „Během noci nás déšť zaměstnal v 11 případech, nejvíce práce jsme měli na Strakonicku. V Mutěnicích jsme čistili ucpaný propustek pod silnicí, 5x jsme čerpali vodu ze sklepů a garáží (Strakonice 2x, Drachkov, Katovice 2x). Odklidili jsme čtyři spadlé stromy,“ napsali jihočeští hasiči na síti X. Dodali, že v Českých Velenicích pomohli paní, která se svým vozem uvízla v hluboké laguně. „Paní byla zcela v pořádku, ve spolupráci s místními dobrovolnými hasiči a pracovníky technických služeb jsme odklidili od auta bahno,“ uvedli.

Olomoucké hasiče zaměstnala kromě dešťů také dopravní nehoda jejich kolegů. „Zasahujeme u dopravní nehody mezi obcemi Žulová a Vápenná. Havarovala zde hasičská cisterna jednotky dobrovolných hasičů obce Žulová, která se vracela od zásahu zpět na základnu,“ napsali hasiči z Olomouckého kraje na síti X.

Dodali, že při nehodě se zranili dva dobrovolní hasiči, které má v péči záchranná služba. „Na místě okolnosti a příčiny zjišťuje policie, která také odklání dopravu. Zajistili jsme místo nehody a provedli jsme protipožární opatření,“ sdělili hasiči.

Tagy: