Houbařská sezóna začala, upozorňují mykologové. Podívejte se, co lze v lese již najít

Houby v lesích stále najdete.

Počasí (1. 6. 2024 08:21)

Počasí posledních deseti dnů bylo příznivé pro růst hub, řekla mykoložka Markéta Vlčková. Houby podle České mykologické společnosti rostou aktuálně například na Dobříšsku, Karlovarsku nebo Rokycansku, i když jen v určitých lokalitách. Poměrně optimistický je podle Vlčkové i výhled na další týden až dva. Pravděpodobnost růstu hub si mohou lidé nově ověřit na mapě zveřejněné Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ). Vlčková dodala, že mykologové pozorují v souvislosti s klimatickou změnou častější výskyt některých druhů hub ze Středomoří, které v ČR dříve nerostly.

„Květen nebývá na houby moc bohatý, začínají jarní houby, smrže nebo kačenky, pak v dubnu roste čirůvka májovka a červen nebývá nic moc,“ uvedl Aleš Vít z mykologické společnosti. Aktuálně podle něj ale rostou na některých místech lišky nebo hřiby dubové, lidé mohou najít i křemenáče březové a ve smrkových porostech může růst hřib kovář. Výskyt některých druhů na konci května způsobil letošní posun vegetačního období zhruba o tři týdny, tvrdí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kroupy velké jak vejce krvavě zraňovaly lidi a zabíjely ptáky aneb Z historie krupobití v Česku

„Počasí houbám opravdu nahrává. Deště střídající se se sluncem jsou ideální počasí pro houby,“ uvedla reportérka CNN Prima NEWS Zuzana Kábelová. Dodala, že rostou zejména hřibovité houby, tedy hřib smrkový, dubový, borový nebo hřib kovář. „Pokud vyrazíte do březového lesa, můžete najít i křemenáče. Daří se také klouzkům,“ sdělila Kábelová. Zároveň upozornila, že se ale daří i kriticky ohroženým druhům hřibů. „Jsou ale chráněné vyhláškou. Pokud takový hřib seberete, hrozí vám jako fyzické osobě až sto tisíc korun pokuta,“ sdělila reportérka.

Rostou ale také houby, na které by si lidé měli dát pozor. „Zejména bychom si měli dát pozor na různé druhy muchomůrek. V Česku je hojně rozšířená muchomůrka zelená, která je dokonce nejjedovatější muchomůrkou na světě,“ uvedla Kábelová. Dodala, že se daří také muchomůrce jarní.

Projevy jara letos v Česku výrazně uspíšil extrémně teplý únor, pak ale nastala vlna dubnových mrazů, která způsobila, že se v Česku tento rok místo 138 000 tun ovoce sklidí asi 30 300 tun. Na houby jarní mrazy významný vliv nemají, pokud trvají krátce, uvedl Vít. „Děje se to každoročně, maximálně to pozastaví růst na den nebo dva,“ dodal Vít.

Vliv na růst hub v Česku ale má podle mykologů klimatická změna. „Nacházíme o něco častěji druhy teplomilné, původem třeba ze Středomoří, které na území ČR dříve nerostly a nyní se sem díky změně podmínek dostávají,“ uvedla Vlčková. Vít doplnil, že se jedná například o hřib královský, dupainův nebo muchomůrku císařskou.

ČHMÚ se zahájením houbařské sezony začal tento týden na svém webu znovu zveřejňovat průběžně aktualizovanou mapu republiky, na níž s ohledem na srážky, půdní vlhkost či teploty posledních dnů odhaduje pravděpodobnost růstu nejčastěji sbíraných hub v zemi. Meteorologové nicméně upozornili na to, že faktický výskyt hub závisí na konkrétní lokalitě a tamních podmínkách, a proto je třeba brát mapu v celorepublikovém měřítku s určitou rezervou.

Jednoznačně nejlepší rok z pohledu růstu hub byl podle Vlčkové rok 2014. „Následoval extrémně suchý rok 2015 a od té doby je to spíš horší. To sucho řada stromů, lokalit a hub nepřežila, nebo přežila ve špatné kondici,“ uvedla mykoložka. Vyhlídky na celou letošní sezonu podle ní nelze předpovědět, následující týden až dva ale označila za optimistické.

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst zhruba deset dní po vydatných deštích a následném teplém počasí. Nesmí být ale moc horko.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Medvědi migrují i do Česka, pozor hlavně v Javorníkách, říká expert. Jak se při setkání chovat?

Tagy: