Baxa o poplatcích pro ČT: Museli jsme kousnout do kyselého jablka, Babiš nevede věcnou debatu

Ministr kultury Martin Baxa (ODS)

CO NA TO MINISTR - 16.10. v 21:00

Bylo nutné kousnout do kyselého jablka, řekl k návrhu na zvýšení koncesionářských poplatků v pořadu Co na to ministr šéf resortu kultury Martin Baxa (ODS). Uvedl, že aby se v budoucnu mohla vést diskuze o změnách ve veřejnoprávních médií, potřebují ekonomickou stabilizaci. Ministr zkritizoval i předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, který podle něj v tomto tématu „nevede věcnou debatu“.

Baxa si podle svých slov plně uvědomuje, že velká mediální novela vyvolává bouřlivé ohlasy. „Je to naopak kousnutí do kyselého jablka, které ale bylo nezbytné. Kritika je velmi silná a ozývá se z mnoha stran,“ podotkl ministr a odmítl tvrzení, že si chce kabinet tímto krokem naklonit veřejnoprávní média.

K TÉMATU: Nepochopitelné, ohromná škoda. Piráti kritizují vládní restart digitalizace stavebního řízení

Ekonomická situace těchto médií je podle Baxy hraniční. „V 21. století je naprosto legitimní vést debatu o tom, jaká je jejich role. Aby ale mohla fungovat a aby bylo možné v budoucnu diskutovat o jejich případné změně, potřebují ekonomickou stabilitu,“ řekl ministr.

V souvislosti s tím se opřel i do šéfa ANO: „Na toto téma nevede věcnou a seriózní debatu, která je zapotřebí,“ prohlásil Baxa.

Podle vládního návrhu by firmy nově musely hradit tyto poplatky podle počtu zaměstnanců. Podniky do 24 zaměstnanců a OSVČ by byly od platby osvobozeny, firmy, které zaměstnávají 25 až 49 lidí, by čekalo uhrazení pětinásobku poplatku. Podle ministra se toto zpoplatnění právnických osob blíží „německému vzoru“.

Tento bod však ostře kritizuje poslanec a předseda sněmovního výboru pro mediální záležitosti Patrik Nacher (ANO): „Denně nám chodí na tuto záležitost stížnosti od různých podnikatelských svazů, kritizovala to i Hospodářská komora,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Platy politiků vzrostou o 6,95 procenta, schválila vláda. Podle Babiše je to neomluvitelné

Tagy:
média novela zákona Andrej Babiš ministr kultury Martin Baxa poplatek vláda koncesionářské poplatky veřejnoprávní médium Co na to ministr umění, kultura, zábava a média