Zmrazování platů je problematické, míní ministři. Na stole je zvýšení o 6,9 procenta

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) a jeho místopředsedové Vít Rakušan (STAN) a Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Platy politiků

Ministři považují za problematické zmrazování platů politiků, do automatu by se nemělo sahat, míní. Ve středu budou jednat o návrhu na zvýšení o 6,9 procenta. Původní návrh se týkal skokového navýšení o 13,7 procenta, ten však ministři označili za nereálný. Debatu podobně jako ostatní členové vlády označil za nedůstojnou, a to jak pro politiky, tak pro občany, ministr školství Mikuláš Bek (STAN) .

„Mrzí mě, že je to předmětem nějakých debat, měl by to nastavovat automat,“ sdělil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Logické mu připadá navázat odměňování politiků na růst v soukromém sektoru, čemuž 6,9 procenta odpovídá.

Po kritice původního plánu na růst platů politiků o 13,7 procenta navrhuje ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) navýšení o zmiňovaných 6,9 procenta. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) to označil v úterý za rozumné a přijatelné, protože to odpovídá odhadovanému růstu výdělků v Česku.

ČTĚTE TAKÉ: Politici si vysoké platy zaslouží, musí to být ale vidět, řekla Kovářová. Zastala se i premiéra

„Číslo (nárůst o 6,9 procenta) je odvozeno od toho, o kolik se předpokládá růst průměrné mzdy mezi rokem 2024 a 2025. Odráží to i návrh, který se propisoval do zvýšení minimální mzdy," uvedl k tomu v úterý Jurečka. Podle predikce ministerstva financí z letošního srpna by měla nominální průměrná hrubá mzda příští rok proti letošku vzrůst o 6,5 procenta.

Ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (STAN) sdělil, že ministři ve středu budou hledat kompromis. „Jestli se shodneme na návrhu Jurečky, pro mne v pořádku,“ řekl. I podle něj by si politici neměli stanovovat platy sami, nastavovány by měly být automaticky.

Původní iniciativa vyvolala kritiku opozice. Hnutí ANO navrhuje zmrazení platů na příštích pět let, o předložení návrhu informoval předseda Andrej Babiš na sociálních sítích. Že tak učiní, avizovala již místopředsedkyně hnutí Alena Schillerová v Partii Terezie Tománkové.

„Znovu podám poslanecký návrh, ze zmrazení však vyjme soudce a státní zástupce,“ pronesla v neděli ve vysílání CNN Prima NEWS. Při rozmrazení platů po letech však podle ministra školství přichází problém. To stejné si myslí i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Pokaždé podle něj jde o krok, který s sebou nese dramatický skok při rozmrazování s veškerým pnutím v celé společnosti.

Vláda ve středu zváží, zda navrhovaných 6,9 procenta odpovídá vývoji platů v celé České republice. „Zda je to hodnota odpovídající růstu ve veřejné sféře i v soukromé,“ konstatoval Kupka.

SPD chce zase zmrazit platy politiků do konce volebního období na jejich letošní výši. „V SPD chceme zamrazit platy politiků. Na jejich zvýšení nebude dobrá doba, protože průměrné platy politiků jsou vysoce nad průměrem pracujících občanů,“ řekl předseda hnutí Tomio Okamura v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Za adekvátní částku pro politiky považuje průměrný plat obyvatel Prahy. Ten v současné době činí zhruba 50 tisíc korun. „Dnes mají poslanci jednou až dvakrát tolik, berou třeba 150 tisíc se všemi náhradami. Podle mě to je přehnané,“ sdělil.

Platy poslanců, členů vlády, prezidenta, soudců a dalších funkcionářů se vypočítávají s pomocí koeficientu a průměrné měsíční mzdy na přepočtené počty zaměstnanců za předloňský rok. V minulých letech se kvůli krizovým situacím zmrazily. Soudci se obrátili na Ústavní soud.

Ten konstatoval, že snížení jejich platů po trvalé změně koeficientu odporuje ústavnímu pořádku. Koeficient pro ně od příštího roku zrušil. Ministerstvo práce připravilo novelu, která upravuje podle soudního stanoviska pravidla pro všechny ústavní činitele. Ústavní soud v tiskové zprávě upozornil, že se ústavností snížení platů politiků ale nezabýval.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rozhodovat o svém platu je nemorální, sdělil premiér. I my jsme se chovali jako populisté, dodal

Tagy: