Nacher: Zvýšit poplatky? Nejdřív definujme, co od médií chceme. Nezvedly se 20 let, namítl Jakob

Poslanci Partik Nacher (ANO) a Jan Jakob (TOP 09)

Poslanci Nacher a Jakob o koncesionářských poplatcích

Sněmovna projedná zvyšování koncesionářských poplatků. Poslanec Patrik Nacher (ANO) má k novele několik pozměňovacích návrhů. Vadí mu například, že firmy budou platit na základě počtu svých zaměstnanců, popřípadě povinnost hradit poplatky i za zařízení, jako je třeba notebook. Ve vysílání CNN Prima NEWS také uvedl, že je potřeba nejprve definovat, co od médií chceme. Poslanec Jan Jakob (TOP 09) namítl, že poplatky se téměř 20 let nezvyšovaly, zatímco hodnota peněz za tu dobu kvůli inflaci klesla na polovinu.

Zvýšení koncesionářských poplatků by mělo předcházet definování, co to vůbec jsou veřejnoprávní média. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl poslanec Patrik Nacher. „Nejdřív musíme definovat, co od těch médií chceme. A pak z toho vyplyne, kolik to bude stát, a ne opačně,“ uvedl Nacher.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fialova rošáda ODS nic nepřinese. Na vládní krizi nejvíc vydělá STAN

Předložit proto hodlá několik pozměňovacích návrhů. „Upozorňujeme na věci, které za nás nejsou logické. Mimochodem na to upozorňují i subjekty mimo politiku. Například to velmi zvláštní zapojení firem na základě počtu zaměstnanců bez ohledu na to, v jakém oboru pracují. To je stížnost, která nám dnes a denně chodí od různých podnikatelských svazů, kritizovala to i Hospodářská komora,“ popsal Nacher jeden z pozměňovacích návrhů.

Druhý se týká elektronických zařízení. „Není důvod, proč by lidé měli platit koncesionářský poplatek za držení třeba notebooku, protože tyhle věci primárně neslouží ke sledování České televize nebo poslouchání Českého rozhlasu. Aby to platili všichni, s tím my nesouhlasíme,“ uvedl poslanec.

Poslanec Jan Jakob si je ale jistý, že vládní návrh na zvýšení koncesionářských poplatků Sněmovnou projde. „Je potřeba si uvědomit, že média veřejné služby mají ve svobodné demokratické společnosti opravdu nenahraditelnou roli. Poplatky nebyly zvyšovány téměř 20 let. Za tu dobu kvůli inflaci hodnota peněz klesla téměř na polovinu. Ten návrh zvyšuje poplatky jenom o zlomek. Je to naprosto nezbytné,“ vysvětlil Jakob. Dodal, že očekává poměrně dlouhou diskusi. „Nepochybuju o tom, že návrh legislativním procesem projde,“ uvedl však.

Nacher dodal, že samotné zvýšení by mu nevadilo. „Je pravda, že se to dlouhou dobu nezvedalo,“ připustil poslanec. Zdůraznil ale, že tomu musí předcházet velmi podrobná debata, která by definovala veřejnoprávní služby.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Změny v penzijní reformě? Ve hře je zastropování věku, Vaňková naznačila i další úpravy

Tagy: