Platy politiků vzrostou o 6,9 procenta, schválila vláda. ANO žádá mimořádnou schůzi Sněmovny

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová

Vláda jednala o stavebním řízení i platu politiků

Platy vrcholných politiků i soudců vzrostou o 6,9 procenta. Další peníze zahrnuté v rozpočtu půjdou administrativním pracovníkům v justici, rozhodla vláda. Informoval o tom ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová uvedla, že vzhledem k ekonomické situaci není pro zvyšování platů politiků vhodná doba. Vládě se to podle jejích slov opozice pokusí vysvětlit na mimořádné schůzi Sněmovny, o kterou někdejší ministryně financí ve středu požádala.

Podle Kupky zvýšení platů odpovídá vývoji mezd v celé společnosti. Neobává se, že by soudci rozhodnutí vlády znovu napadli u Ústavního soudu.

ČTĚTE TAKÉ: Pavlová si plat zaslouží. Není normální, aby ji brali jako flákače z gauče, říká Lojdová

„Je pochopitelné, aby politici, soudci i státní zástupci sledovali vývoj průměrných mezd ve veřejném sektoru i v celé ekonomice,“ řekl ministr. Vláda podle něj rozhodla o tom, že by všem třem těmto skupinám měly platy vzrůst o stejné procento. Původní návrh počítal s růstem platů o 13,7 procenta, kritizovali ho opoziční i vládní politici.

Schillerová žádá mimořádnou schůzi Sněmovny

Schillerová na sociální síti ve středu před jednáním vlády informovala, že kabinet chce zvýšit platy politiků, „přestože například státním zaměstnancům už dva roky nepřidala ani korunu“. „Požádala jsem o svolání mimořádné schůze Sněmovny a pokusíme se vládě vysvětlit, že pro to fakt není vzhledem k ekonomické situaci a daňovým balíčkům vhodná doba,“ sdělila Schillerová.

Návrh na růst platů musí ještě schválit zákonodárci. Kupka řekl, že vláda chce s opozicí jednat o podpoře pro svůj návrh. Za důležité považuje schválit zákon před koncem roku, aby bylo zřejmé, jak bude v příštím roce odměňování soudců i politiků nastaveno.

Kupka se neobává toho, že soudci vládní rozhodnutí znovu napadnou. Za silný argument považuje to, že návrh počítá se solidaritou uvnitř justice, kdy část peněz vyčleněných na růst platů soudců a státních zástupců dostanou administrativní pracovníci, kteří jsou podle ministra nedostatečně ohodnoceni.

Platy poslanců, členů vlády, prezidenta, soudců a dalších funkcionářů se vypočítávají s pomocí koeficientu a průměrné měsíční mzdy na přepočtené počty zaměstnanců za předloňský rok. V minulých letech se kvůli krizovým situacím zmrazily. Soudci se obrátili na Ústavní soud. Ten konstatoval, že snížení jejich platů po trvalé změně koeficientu odporuje ústavnímu pořádku.

Ministerstvo práce následně připravilo novelu, která upravuje pravidla pro všechny ústavní činitele podle výše zmíněného stanoviska soudu. Ústavní soud v tiskové zprávě ale upozornil na to, že se ústavností snížení platů politiků nezabýval.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Babiš podal návrh na zmrazení platů politiků. Uhraďte mastný poplatek, rýpl si do něj Michálek

Tagy: