Běhat venku už můžete oficiálně bez roušky, pokuta nehrozí. Vláda opravila nařízení

Už je definitivně jasno. Běhat venku můžete bez roušky i v zastavěné části obce. Vláda nařízení upravila poté, co CNN Prima NEWS upozornila na zmatky a nejasnosti ohledně nošení ochranných pomůcek při sportu.

Zmatek způsobila nejasná definice vládního nařízení. Na oficiálním webu vlády se člověk dočetl, že nařízení nosit roušky se nevztahuje na sportovce nebo cvičící osoby v době tréninku, cvičení, zápasu či soutěže ve venkovních prostorech.

Jenže oficiální vládní portál i ministerstvo zdravotnictví tvrdily, že roušky při sportu mohou odložit pouze profesionální sportovci. „Pokud běžíte zastavěným územím, roušku mít musíte,“ stálo ještě ve čtvrtek dopoledne na portálu, který vláda nechala zřídit speciálně kvůli přehledu v opatřeních. Redakci takový výklad potvrdil i resort zdravotnictví.

Poté, co CNN Prima NEWS na nesmyslné opatření upozornila, nařízení začali kritizovat poslanci i sportovci. „Je to nesmysl,“ komentoval například poslanec Patrik Nacher (za ANO). „Pojedu-li o víkendu na kole, při samotné jízdě roušku mít nebudu. Když si něco budu kupovat, samozřejmě si ji nasadím. Ale při jízdě do kopce se jinak udusíte,“ prohlásil.

Do věci se vložil i premiér Andrej Babiš (ANO). Uznal, že s rouškou se běhá opravdu těžko. Ještě ve čtvrtek pozdě večer byla informace na vládním portálu opravena. Lidé tak mohou oficiálně běhat i jezdit na kole bez roušek a nehrozí jim za to pokuta.

Za nenošení roušky nebo respirátoru na místech, kde je to povinné, může hrozit pokuta až do výše 10 tisíc korun.

Tagy: