Sportovci, pozor. Roušku musíte mít při běhu i na kole, výjimku mají jen profesionálové

Pokud nejste profesionální sportovec a jdete si jen tak zaběhat nebo se chcete projet na kole v zastavěném území, musíte mít roušku. Redakci CNN Prima NEWS to potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

„Běžela jsem po ulici a zastavili mě policisté, abych si vzala roušku,“ popsala redakci CNN Prima NEWS rekreační běžkyně Olga. Původně si myslela, že sportující lidé mají výjimku a při běhu roušku mít nemusí. Ve stejném přesvědčení žijí i další lidé, kteří si chodí rekreačně zaběhat. Rouška je ale při běhu v zastavěném území povinná.

Zmatek způsobila nejasná definice vládního nařízení. Na oficiálním webu vlády se člověk dočte, že nařízení nosit roušky se nevztahuje na sportovce nebo cvičící osoby v době tréninku, cvičení, zápasu či soutěže ve venkovních prostorech.

Na vládním Covid portálu, který byl zřízen speciálně kvůli přehledu v opatřeních, se ale píše něco jiného. „Pokud běžíte zastavěným územím, roušku mít musíte,“ stojí na webu.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová pro CNN Prima NEWS uvedla, že výjimka se vztahuje pouze na profesionální sportovce, kteří jsou v době tréninku.

Roušky jsou povinné i při jízdě na kole. „Povinnost nosit roušku se vztahuje i na sportovce, pokud se pohybují v zastavěném území. Tedy mezi domy, obchody, na náměstí a všude tam, kde se kolem pohybují lidé,“ píše se na Covid portálu.

„Ochranný prostředek mít nemusíte, pouze pokud se pohybujete v přírodě mimo město a je dodržena vzdálenost alespoň 2 metry od ostatních osob. Nepočítají se osoby žijící ve společné domácnosti,“ dočtete se. Jenže problém je, že v současné chvíli lidé nesmí opustit katastr obce. Do přírody se tak někteří nemají šanci dostat.

Je to nesmysl, kritizuje poslanec za ANO

Nad nařízením kroutí hlavou i někteří poslanci za vládní hnutí ANO. „Pro mě je to nová informace. Měl jsem doposud za to, že při sportování je výjimka z nošení ochranných pomůcek. Samozřejmě chápu, že v zastavěném území by to mělo platit všeobecně, ale budu se muset poptat, co s tím můžeme udělat. Tím, že je zakázáno jít za sportem kamkoliv mimo katastr obce, je to mnohem víc ztížené,“ řekl CNN Prima NEWS poslanec a člen podvýboru pro sport Jaroslav Bžoch (ANO).

„Je to nesmysl,“ komentoval poslanec Patrik Nacher (za ANO). „Pojedu-li o víkendu na kole, při samotné jízdě roušku mít nebudu. Když si něco budu kupovat, samozřejmě si ji nasadím. Ale při jízdě do kopce se jinak udusíte,“ prohlásil.

Nařízení se nezdá ani opozici. „Opatření mají mít v první řadě smysl. Ochranné pomůcky mají být nařízeny, je-li kdokoliv ve styku s jinou osobou a je-li tam možnost, že by mohlo dojít k nákaze. Sportuje-li někdo individuálně a s nikým není v kontaktu, ochranné pomůcky nedávají smysl. Zastaví-li se na kus řeči s jiným sportovcem či kýmkoliv jiným, měl by si předtím ochrannou pomůcku nasadit,“ napsal CNN Prima NEWS pirátský poslanec a člen podvýboru pro sport Lukáš Bartoň.

Tagy: