Bek k rozpočtu: Nesmíme stahovat kalhoty před brodem. Zmínil dvě důležitá témata

Mikuláš Bek

CO NA TO MINISTR - 23.10. v 21:00

Každé jednání o rozpočtu je tvrdé a považuji ho za náročnou disciplínu. Nelze stahovat kalhoty před brodem, ale musí se jednat do poslední chvíle, řekl v pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS ministr školství Mikuláš Bek. V tomto směru je podle něj vždy třeba bojovat za správnou věc. Ve vysílání zmínil také dvě své programové priority.

Poslanci ve středu začali jednat o návrhu rozpočtu na příští rok. Z návrhu plyne, že by si resort ministra Beka měl přilepšit o 22 miliard korun na celkových 291 miliard. Podle něj však k jeho schválení vede dlouhá cesta. „Je to disciplína, ve které nesmíme stahovat kalhoty před brodem. Musíme vyjednávat do poslední chvíle,“ uvedl Bek na CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Debaty o navyšování platů politiků nesnáším, řekl Zdechovský. Hrnčíř vyzval k jejich zmrazení

„Každé vyjednávání o rozpočtu považuji za tvrdou a náročnou disciplínu, ať to děláte na obci, na univerzitě nebo na státní úrovni. Myslím si, že je potřeba vždy s určitou výdrží bojovat za svou správnou věc,“ řekl ministr školství.

O rozpočtu prý bude jednat až do prosince. V této souvislosti zmínil dvě témata, která jsou pro Starosty klíčová. „Je to poplatek na obnovitelné zdroje, což je otázka, která v rozpočtu hraje poměrně významnou roli. Zadruhé to je kapitola ohledně financování školství, konkrétně případného převodu financování nepedagogických pracovníků na zřizovatele,“ uvedl Bek.

Podle něj je druhý jím zmíněný návrh součástí strategie, kterou přijala již předchozí vláda Andreje Babiše (ANO).  „V případě nepedagogické práce, jako je úklid, vaření, případně starost o infrastrukturu škol, rozhodují o jejích standardech a nákladech fakticky zřizovatelé, proto je správné, aby peníze šly z jejich rozpočtů,“ vysvětlil.

Postavil se zároveň za šéfa státní kasy Zbyňka Stanjuru (ODS). „Mé dohody uzavřené na jednání vlády za přítomnosti ministrů s ministrem financí se splnily,“ popsal Bek.

Zmínil v tomto ohledu dvě své programové priority, které se mu podařilo přes Stanjuru protlačit. „Byla to dohoda o tom, že se v lednu navýší rozpočet školství o čtyři miliardy korun a dohoda, že navýšíme rozpočet pro vysoké školy o miliardu, což se stalo nedávno,“ vysvětlil ministr za STAN.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Senioři přišli o tisíce, řekl Juchelka. Je to hnus, strašíte důchodce, křičel na něj Skopeček

Tagy: