Zdechovský: Debaty o navyšování platů politiků nesnáším. Hrnčíř vyzval k jejich zmrazení

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a poslanec Jan Hrnčíř (SPD)

Co na to vaše peněženka, Jan Hrnčíř, Tomáš Zdechovský - 23.10. v 17:55

Výše platů českých politiků by měla vycházet z nějakého algoritmu, řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Debaty na toto téma dle svých slov nesnáší a dal za vzor situaci v Evropské unii. Platy politiků by se měly zmrazit, míní naproti tomu poslanec Jan Hrnčíř (SPD). Nejdříve by se však prý měly oddělit platy politiků od odměn soudců.

„My jako europoslanci máme navázané své odměny na růst platů soudců Soudního dvora Evropské unie. Politici EU si na své platy vlastně nikdy nesahají a nezvyšují si je,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS Zdechovský. Zavedení podobného automatu by podle něj bylo nejlepší řešení i pro Česko.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda hledá způsoby, jak osekat dotace do obnovitelných zdrojů. Hazard, varují solárníci

„Tyto debaty o navyšování platů politiků nesnáším, protože mi přijde, že nikam nevedou. Myslím si, že by jejich výše měla být dána zákonem,“ uvedl europoslanec. Algoritmus by podle něj měl navrhnout Český statistický úřad.

Politici by podle něj neměli na toto téma vést neplodné diskuze. „Je to obrovský populismus, protože i politik by měl být řádně zaplacen, aby svou práci dělal opravdu dobře,“ doplnil Zdechovský.

Na tom, že by politici o svých platech neměli sami rozhodovat, se shodnul s poslancem Hrnčířem. Ten následně zkritizoval nález Ústavního soudu v této věci. „Neztotožňuju se s pohledem, že i kdyby stát bankrotoval, tak se na platy soudců nesmí sáhnout,“ uvedl poslanec SPD.

„V tuto chvíli jsme schopní v podstatě vyřešit akorát to, že bychom v reakci na nález Ústavního soudu oddělili platy soudců a politiků. Nám bychom je následně zamrazili,“ popsal Hrnčíř. Byť podle něj státní rozpočet tímto krokem neušetří zásadní množství peněz, současná situace není k růstu platů politiků vhodná.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Úrokové sazby hypoték? Banky se chovají divně, může tu být kartelová dohoda, připustil ekonom

Tagy: