Vláda zradila voliče, hřímal Babiš ve Sněmovně kvůli rozpočtu. Je realistický, namítl Stanjura

Šéf ANO Andrej Babiš a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Křeček o návrhu státního rozpočtu

Vláda nesplnila žádný programový slib, zahájil sněmovní boj o návrh státního rozpočtu šéf ANO Andrej Babiš a dodal, že kabinet „zradil nejen své voliče, ale všechny občany“. Prohlásil také, že vláda tajila sestavování, „jako by šlo o vojenské tajemství“. Naopak ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v dolní komoře návrh ve středu hájil se slovy, že je „dobrý a realistický“. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek se do plánu pro státní kasu opřel s výtkami ohledně transparentnosti.

„Díkybohu, že jde o poslední návrh rozpočtu vlády Petra Fialy (ODS). Ta nesplnila žádný předvolební slib,“ hřímal u sněmovního pultíku na začátek jednání o rozpočtu Babiš.

ČTĚTE TAKÉ: Česká republika čelí nebezpečným populistům, prohlásil Fiala. Do voleb si přeje jít opět v koalici

Kabinet podle něj „nejenže zradil své voliče, ale všechny občany Česka“. „Zástupci vlády také tajili sestavení návrhu, jako by šlo o nějaké vojenské tajemství. Absolutně ignorovali povinnost předložit dokument do 30. června,“ opřel se do kabinetu.

Babiš obvinil vládu z toho, že návrh neobsahuje řadu položek. „Ministr Stanjura fixluje s čísly. Vláda brutálně lže. Pamatujete, jak premiér slíbil, že se ušetří 100 miliard korun? Nic neušetřili a všechny zdanili,“ tvrdí předseda ANO.

Stanjura: Prioritou je konsolidace

Návrh následně hájil šéf státní kasy Stanjura. „Prioritou je pokračující konsolidace veřejných financí. Jde o nepochybný trend, který v úterý potvrdila analýza Eurostatu. Česko má podle těchto dat na konci prvního pololetí tohoto roku pod kontrolu jak dluh, tak celkovou míru zadlužení,“ pronesl Stanjura.

Zdůraznil také meziroční zvýšení výdajů v oblasti vědy a výzkumu a vysokého školství. „Návrh rozpočtu rovněž ručí za plnění našich závazků ke spojencům – obsahuje výdaje na obranu ve výši 2 procent HDP,“ podotkl ministr s tím, že koncepce „přispěje k udržení sociálního smíru v ČR“.

„Opakovaně jsme dříve od opozice slyšeli, že návrhy rozpočtu z minulých let nedopadnou. Dnes víme, že se nám vždy podařilo dodržet plánovaný rozpočet. Nemám žádné obavy, že tomu tak bude i v příštím roce,“ stojí si za zákonem Stanjura. Současně však prý celou situaci nezlehčuje. Kabinet se podle něj bude nadále snažit finance konsolidovat. Šéf státní kasy mimo jiné zdůraznil, že pochybnosti, které má ke znění Národní rozpočtové rady, bere vážně.

Piráti otočili

Michálek v dolní komoře Parlamentu připomněl, že Piráti ještě ve vládě návrh nechtěli podpořit. „Některé věci jsme hodlali skousnout, ale nyní na ně musíme upozornit, aby se hledalo lepší řešení. Návrh musí být vrácen k přepracování. Schází totiž jasně definovaný proces, dokument není transparentní,“ poznamenal.

VIDEO: Stačilo! požadovalo na Liberecku zneplatnění voleb, soud to zamítl

Podle Michálka sestavování probíhalo tak, že ministr financí dal úředníkům zadání, aby všechny výdaje odmítli, čímž se vše mělo řešit až během politického jednání. Pirátský poslanec následně sestavování návrhu označil za defektní. „Na jedné straně tak dáváte desetimiliardové částky na projekty, které ministerstvo financí nemá zmapované, zatímco výdaje, jejichž návratnost je v řádu let, jsou blokovány,“ vyčetl vládě.

Místopředsedkyně Olga Richterová (Piráti) dokonce prohlásila, že státní rozpočet sestavený vládou připomíná „Potěmkinovu vesnici“. Zopakovala tak mimo jiné slova z úterní tiskové konference strany. „Návrh se tváří jako konsolidační rozpočet. Obsahuje ale zásadní číselné nedostatky a chyby jak po příjmové, tak po výdajové stránce,“ uvedla. Ve středu ve Sněmovně rovněž řekla, že jde o nerealistický dokument.

Poslanci projednávají ve středu návrh státního rozpočtu na rok 2025. Plánovaný schodek má proti letošnímu navýšenému schodku klesnout o 41 miliard, tedy celkově bude činit 241 miliard korun. Kromě opozice se do návrhu strefují i ekonomové, kritika zazněla i od Národní rozpočtové rady.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: : Výroky Michálka jsou směšné a hloupé, reagoval Stanjura na výroky pirátského poslance. Vládu neřídím já, ale Fiala, dodal

Tagy: