Belgie je silná, ale my se nevzdáváme. Chceme přímý postup, říká Chytrý k cestě na MS

Jiří Chytrý, asistent trenéra Jaroslava Šilhavého, si myslí, že los kvalifikace na MS české reprezentaci přál

Asistent trenéra reprezentace Chytrý ke kvalifikaci na MS

Jen jednou jedinkrát se v samostatné historii České republiky podívala fotbalová reprezentace na největší akci – mistrovství světa. Skromnou bilanci se národní tým pokusí vylepšit v příštím roce, kdy se v březnu rozjede kvalifikace na šampionát v Kataru. „Ambice a priority jsou jasné. Budeme se snažit hrát o vítězství ve skupině,“ řekl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS Jiří Chytrý, dvorní asistent hlavního kouče národního týmu Jaroslava Šilhavého.

Zatímco na mistrovství Evropy se česká reprezentace vzorně kvalifikovala pokaždé, mundial si užila pouze v roce 2006 v Německu. „Nemyslím si, že by to bylo nějak zakleté. Zkrátka vstupní brána na mistrovství světa je užší – na šampionát se dostane pouze 13 evropských týmů. Určitou dobu jsme možná neměli potřebnou kvalitu, jestli to tak můžu říct. A asi chybělo i sportovní štěstí,“ řekl v Novém dni Jiří Chytrý, věrný kolega hlavního trenéra Jaroslava Šilhavého.

Věří, že pro nadcházející kvalifikaci na mistrovství světa v Kataru bude mít český tým dostatek kvality i štěstí. Los pro boj o šampionát přisoudil Čechům do skupiny Belgii, Wales, Bělorusko a Estonsko. „Losování jsme sledovali společně s vedením svazu a realizačním týmem na pražském Strahově. V každé skupině je jednoznačný favorit, u nás je to Belgie. Každopádně si myslím, že to pro nás dopadlo celkem příznivě,“ uvedl dále Chytrý.

Připomněl také, že tuzemské reprezentaci dost pomohla letošní soutěž Liga národů. Češi se díky vítězství ve své skupině zařadili mezi kandidáty na bonusové místo v baráži o MS. Extra vstupenku do baráže dostanou dva nejvýše postavení vítězové z Ligy národů, přičemž momentálně týmu trenéra Jaroslava Šilhavého patří sedmá pozice. Avšak mezi držiteli prvních míst je mnoho celků, u kterých lze čekat, že si postup na šampionát zajistí přímým postupem z kvalifikace, případně si baráž zařídí druhým místem ve skupině. I Wales je v žebříčku nad Českou republikou, takže kdyby skončil na druhé pozici, šance českého „nároďáku“ na baráž nehasnou, naopak.

Program kvalifikace je brutální

Reprezentace ale chce ukázat, že si šampionát zaslouží především v kvalifikační skupině – vytáhnout se třeba proti silné Belgii. „Ambice a priority jsou jasné. Budeme se snažit hrát o vítězství ve skupině. Je třeba ale vycházet z věcí, které jsou dané, tedy současného postavení Belgie ve světovém fotbale (Belgii v žebříčku FIFA patří 1. místo na světě, pozn. red.). Každopádně to neznamená, že bychom rezignovali. Naopak. Nejsnazší cestou na šampionát bude usilovat o přímý postup. Ale je dobré, že možností je tentokrát více,“ podotýká Chytrý.

Program kvalifikace na katarské mistrovství se vinou koronaviru odehraje v poměrně „krutém“ režimu. Od března do listopadu to dělá dohromady 10 zápasů. „Je to opravdu brutální, měli jsme možnost si to vyzkoušet v rámci Ligy národů. Je docela těžké odehrát v rychlém sledu tři zápasy, a to v nějaké ustálené sestavě. Není možné, aby všichni hráči ve všech třech utkáních odvedli stoprocentní výkon. Bude obtížné zaujmout nějaký postoj k rotaci kádru. A toto vidím jako rozhodující faktor – to, jak se nám podaří přistoupit ke sladění aktuální formy s vytížením fotbalistů, bude klíčové,“ konstatuje Chytrý.

K tomu dodává, že během podzimního „testování“ bylo možné v přátelských utkáních vložených mezi duely Ligy národů sestavu libovolně protočit. „Ale teď budou všechny tři zápasy stejně důležité. V tom to bude složité.“

Chytrý se Šilhavým spolupracuje už od roku 2012, kdy se potkali v Liberci. V září 2018 se společně přemístili k reprezentaci. „Jarda má především vůdčí roli, jsou na něm klíčová rozhodnutí. Dost věcí děláme společně, ale jemu náleží finální verdikt. Na mně je výkonná složka, aby to nějak vypadalo,“ uvedl asistent Chytrý, který si lídrovskou pozici vyzkoušel v říjnu při zápase v Skotsku. V pozici provizorního hlavního trenéra se ocitl kvůli tomu, že Šilhavý měl pozitivní test na koronavirus.

Oba pak dříve – v září – chyběli při domácím duelu Ligy národů se Skoty, když musel do karantény celý tým a v Olomouci odehrál zápas rezervní celek, který vedl náhradní kouč David Holoubek. „Byla to specifická situace. V první fázi jsme se Davidovi snažili pomoct se složením týmu, dali jsme mu širší list hráčů, které sledujeme. Pak jsme také komunikovali s kluby, abychom zjistili, zda daní fotbalisté budou k dispozici. Samotná trenérská rutina už byla vyloženě na něm a jeho realizačním týmu,“ přiblížil Chytrý výjimečnou situaci.

Tagy:
CNN Prima NEWS Nový den Belgie Jaroslav Šilhavý fotbal Katar Česko sport Mistrovství světa v Kataru 2022 kvalifikační skupina Jiří Chytrý Reprezentace Mistrovství světa ve fotbale sportovní kvalifikace Liga národů UEFA