Bělorus převážel přes Vysočinu 32 Syřanů. Převaděči jsou agresivnější, říkají čeští celníci

Muž převážel 32 migrantů v dodávce.

Policie zatkla pašeráka migrantů

Policisté na Vysočině zastavili dodávku, ve které muž původem z Běloruska převážel bez sedadel 32 syrských běženců včetně ženy a dětí. Řidič skončil v pátek ve vazbě. Policisté se na pašeráky lidí zaměřují stále více, letos jich v Česku zadrželi na tři stovky. Celníci si všímají zvýšeného počtu převaděčů s migranty i jejich agresivnějšího a riskantnějšího chování, sdělil CNN Prima NEWS mluvčí úřadu na Vysočině Richard Zeman.

Těžko si představit, jak se 32 lidí vešlo do zavazadlového prostoru dodávky, kde se dalo sotva hnout nebo dýchat. „Jednalo se o státní příslušníky Sýrie, z toho byly tři děti a jedna žena. Všechny migranty policisté zajistili a převezli je k provedení dalších procesních úkonů,“ sdělila CNN Prima NEWS policejní mluvčí Dana Čírtková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: USA v ohni migrační krize. Úřady zadrží tisíce lidí denně, na vině jsou prý pašeráci

Třiatřicetiletý převaděč z Běloruska skončil ve vazbě, za tak velký počet migrantů v dodávce mu hrozí až osm let vězení. „Podařilo se nám najít společnou řeč se státními zástupci a soudci, takže podstatně více převaděčů je stíháno vazebně,“ doplnil pro CNN Prima NEWS policejní ředitel Martin Vondrášek.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zároveň potvrdil posílení kontrol na českých dálnicích. „Ať je to D1, nebo D8, už v téhle chvíli probíhají zesílené kontroly,“ sdělil redakci. „Všímáme si podstatně zvýšeného počtu převážejících vozidel a agresivnějšího a riskantnějšího chování jejich řidičů, kdy nám prakticky vyskakují za jízdy nebo nerespektují výzvu k zastavení,“ doplnil pro redakci mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina Richard Zeman.

Celníci vytipované dodávky prohlížejí opravdu důkladně. „Zaměřujeme se na to stejně, jako kdyby nebyly kontroly na hranicích. Vyloženě se zaměřujeme na zavazadla, skryté tajné schránky a konstrukční dutiny vozidel,“ vysvětlil reportérům CNN Prima NEWS celník Michal Troščák. Policisté se snaží migranty ve velkém vracet do místa přechodu. Hlavní proud k nám v současné době míří ze Slovenska.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Neziskovky dělají spojnici mezi pašeráky a EU, tvrdí Zdechovský. Migrační pakt nemůže projít

Tagy: