USA v ohni migrační krize. Úřady zadrží tisíce lidí denně, na vině jsou prý pašeráci

Spojené státy čelí v posledních týdnech bezprecedentní migrační vlně. Pohraniční stráž každý den zadrží několik tisíc lidí. Podle amerických úřadů za tím stojí pašeráci, kteří rozdmýchávají migrační krizi, aby mohli skrýt své vlastní ilegální aktivity. Mexiko se mezitím dohodlo s USA, že ilegální migranty bude ještě usilovněji deportovat, píše CNN.

Zatímco v létě migrace do Spojených států ochladla, v září nabrala nečekaný spád. Každý den se pokusí ilegálně překročit hranici tisíce migrantů z Latinské Ameriky, nejčastěji z Venezuely, Hondurasu, Ekvádoru nebo Kuby. Lidé se většinou snaží dostat z Mexika do USA přes řeku Rio Grande, která kopíruje hraniční linii.

VIDEO: Migrační krize v Německu

Za letošní rok už pohraniční stráž zadržela 1,6 milionu ilegálních migrantů. Americké oblasti Del Rio, El Paso, Lower Rio Grande Valley a Tucson čelí obřímu tlaku a volají po celostátním řešení krize.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žiletkový drát, shazování do řeky i zákaz pití. Migranti na hranicích USA bojují o život

Migrační opatření jsou přitom od letošního května, kdy vypršela takzvaná hlava 42 zákona o veřejném zdraví, která umožňovala vyhostit migranty během koronavirové pandemie, mnohem přísnější. I přesto počet migrantů roste.

Proč?

Podle americké CNN za to mohou pašeráci, kteří migranty převádějí do Spojených států přes celou Jižní Ameriku. Údajně jim lžou o migračních pravidlech v USA a snaží se obohatit na úkor lidského zoufalství.

„Pašeráci nelegálně podněcují přechod těchto velkých skupin migrantů kvůli finančnímu zisku a využívají je jako rozptýlení, aby do USA dostali smrtící narkotika a násilné zločince,“ uvedl šéf americké pohraniční stráže Jason Owens ve svém příspěvku na sociálních sítích.

Už sama cesta z Jižní Ameriky ke hranicím Mexika a Spojených států je pro migranty dost nebezpečná. Mnozí na cestě zemřou. Dál na sever se nejčastěji dopravují ve vagonech vlaků. Zvláště v nebezpečí jsou při takovém putování ženy.

Web PBS upozornil, že na rozdíl od předchozích migračních krizí se do USA snaží dostat mnohem více žen a celých rodin s dětmi. V minulosti chtěli hranici překračovat primárně mladší muži.

Pomoci má Mexiko

Migračnímu tlaku nečelí jen Spojené státy, ale logicky také Mexiko, přes které lidé putují. Také k jeho jižní hranici denně dorazí tisíce lidí. Mexické úřady už letos deportovaly přes 788 tisíc ilegálních migrantů.

A čísla zřejmě ještě porostou. Americké úřady se totiž dohodly s Mexikem, že bude ilegální migraci intenzivněji potírat, a to na základě 15 nových opatření. Součástí dohody je například letecká deportace migrantů nebo dohoda se zeměmi Jižní Ameriky.

Americká pohraniční stráž mezitím posiluje stavy, aby dokázala uhlídat v současnosti nejlukrativnější hranici na světě.

Tagy: