Benda: Putin nás učil na levný plyn, udělal z nás závisláky. Nedělejme, že nejsme ve válce

Marek Benda v Partii Terezie Tománkové

Pojmou Češi blížící se komunální volby skutečně jako referendum o důvěře vládě? Na tom se ve vysílání CNN Prima NEWS neshodli místopředseda SPD Radim Fiala a šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Podle něj napjatou situaci před volbami vytváří opozice. Benda zároveň znovu zopakoval, že je Česko v energetické válce s Ruskem.

„Nemyslím si, že komunální volby budou referendem. Rozhoduje se v nich o tom, jakým způsobem je spravována konkrétní obec. Věřím, že lidé jsou dostatečně soudní a vědí to. I referendum o vládě bychom vyhráli. Komunální volby ale nejsou o vládě,“ řekl Marek Benda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Radim Fiala byl však odlišného názoru: „Jsem přesvědčen, že to referendum o vládě bude. Vláda nezvládla zastropování cen a řešení energetické krize. Ukazuje to i vyvolání hlasování o nedůvěře nebo nedávná demonstrace na Václavském náměstí. To je pro vládu jasné vysvědčení. V SPD říkáme, aby to lidé ve volbách ukázali.“

Podle SPD kabinet není schopen řešit energetickou krizi. Zastropování cen energií pak opozice považuje za nedostatečné řešení, které prý navíc přišlo pozdě. To ale vládní pětikoalice odmítá.

„Vyšší ceny souvisí s tím, že Putin 20 let učil Evropu na levný plyn a udělal z ní závisláka. Pak najednou řekl, že žádný levný plyn nebude, a teď se divte. Jsme v reálné válce s Ruskem, která fyzicky probíhá na Ukrajině a virtuálně v Evropě. Ruský plyn sem neproudí. Netvařme se, že nejsme ve válce,“ prohlásil Benda.

Ani s tím však místopředseda SPD nesouhlasil. „Nejsme ve válce. Střední a východní Evropě ta válka škodí. Pro nás by bylo nejlepší, kdyby byl co nejdřív mír a ten konflikt se ukončil. Česká republika na válku není připravena vojensky, společensky ani politicky,“ uvedl Fiala. Právě přístup k Ruské federaci je výrazným rozdílem mezi uvažováním členů pětikoalice a SPD.

Někteří poslanci z SPD totiž navrhují jednat s Ruskem o dodávkách plynu, a to i přes zvěrstva, která ruská armáda páchá na Ukrajině. K ostré slovní výměně na toto téma došlo například v nedělní Partii.

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) se v této souvislosti tvrdě pustil do poslankyně SPD Karly Maříkové: „V okamžiku, kdy vidíme, jak se ruská armáda chová v Buči, vidíme zabité děti, znásilněné ženy, hromadné hroby. To samé v Izjumu, kde jsou přiznané mučírny. Mě by hanba fackovala vůbec se s takovým gaunerem bavit. Mluvím k vám ne jako k političce, ale k ženě. Tohle nemůže být argument, kdy budeme ustupovat jako lokajové Rusku, chodit tam s čepicí, a je jedno, jestli přes Maďarsko nebo přes koho. Je nepochopitelné, že tímto způsobem přemýšlíte.“

Tagy: