Benda v Partii: Bylo by fér, kdyby Rusko vyhlásilo Ukrajině válku, když už ji napadlo

Poslanec Marek Benda z ODS

PARTIE Terezie Tománkové 8.5.2022

Rusko v pondělí 9. května uspořádá vojenskou přehlídku, kterou si plánuje připomenout porážku nacistického Německa v roce 1945. Celý svět očekává, zda vystoupí ruský prezident Vladimir Putin a zda například oficiálně vyhlásí Ukrajině válku. To by podle poslance Marka Bendy z ODS bylo fér, jelikož už se tak vlastně dávno stalo.

O tom, co přesně by mohlo v pondělí na přehlídce zaznít, spekuluje celý svět. Ruský prezident Vladimir Putin bude chtít podle západních představitelů pravděpodobně využít symbolického významu, který v Rusku svátek 9. května představuje. Stanice CNN již dříve uvedla, že by šéf Kremlu mohl v ten den oficiálně vyhlásit Ukrajině válku, což by mu umožnilo nařídit plnou mobilizaci ruských záložníků. Putin by také mohl vyhlásit úplné ovládnutí města Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny nebo učinit kroky pro připojení separatistických regionů na východě Ukrajiny.

„Očekávám, že nic zásadního nezazní. Nevyplývá to z prohlášení představitelů státu, že by vyhlásil mobilizaci nebo válku. Ale bylo by to férovější. Když nějakou zemi napadnu, tak jí aspoň vyhlásím válku,“ prohlásil v nedělní Partii na CNN Prima NEWS Benda.

Okamura: Příměří nechce ani jedna strana

Marek Benda se o tom, co se dá očekávat v pondělí, přel v debatě s šéfem SPD Tomiem Okamurou. „Situace je taková, že ani jedna strana nechce na příměří přistoupit. Od zítřka asi těžko můžeme očekávat vyhlášení příměří,“ prohlásil Okamura.

Rusko napadlo Ukrajinu v noci z 23. na 24. února. Prezident Vladimir Putin šokoval celý svět a zahájil útok z Ruska, Běloruska i od Krymu. Moskva svou invazi na Ukrajinu označuje jako „zvláštní vojenskou operaci“.

Tagy: