Zeman zadupal s Babišem i vlastní ČSSD. Žádný jeho velký projekt neuspěl, hodnotí Benda

Přestože se Miloš Zeman mohl chlubit tím, že vytáhl ze dna sociální demokracii, nakonec ji stejně zadupal do země. Tak vnímá odkaz odcházejícího prezidenta předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Někdejší senátor Jiří Dientsbier (ČSSD) doplnil, že se dosluhující hlava státu mstila ČSSD za nezvolení prezidentem v roce 2003. Zemana naopak hájil ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS předseda SPD Tomio Okamura.

„Byl vždycky osobou, která hluboce dokázala dělit společnost a využívat těch nejnižších pudů. Žádný z jeho velkých politických projektů nikdy neuspěl. ČSSD sice vytáhl, ale ve svém prezidentském období ji spolu s Andrejem Babišem zadupal do nicoty,“ míní Benda.

ČTĚTE TAKÉ: Zeman končí a s ním i Zemanovci. Prezidentova strana míří ke svému zániku.

Podobně ve speciálním vysílání hovořil také bývalý Zemanův soupeř z první prezidentské volby Jiří Dientsbier (ČSSD). „Rozhodl se pomstít sociální demokracii za to, že není slepě poslušná jeho představám. Pokoušel se ji likvidovat a udělat dokonce i převrat. To vedlo k likvidaci sociální demokracie, to byl jeden z jeho ‚úspěchů‘,“ uvedl bývalý senátor a připomněl tak mimo jiné tzv. lánský puč proti Bohuslavu Sobotkovi v roce 2013.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury však vystupoval Zeman spravedlivě. „Otevřeně kritizoval, co se mu nelíbilo, a chválil, co se mu líbilo. Dělal to nehledě na politické preference. Podporoval také kroky vlády Petra Fialy. Nesouhlasili jsme například s jeho podporou války na Ukrajině a posíláním zbraní. Naopak chtěl třeba zrušení Senátu, což prosazuje také SPD. Nemám pocit, že by někomu nějak zásadně stranil, ale viděli jsme, že někomu více fandil,“ zhodnotil lídr SPD.

V souvislosti s kritikou Zemana zopakoval Benda své přesvědčení, že zavedení přímé volby prezidenta byla chyba. „Přímá volba prezidenta nepatří do českého politického systému. Ukazuje to chování Miloše Zemana v roce 2013, kdy si chtěl jmenovat svojí vládu neodpovídající českému Parlamentu. Český ústavní systém byl dělaný na nepřímou volbu prezidenta. Systém to destabilizovalo,“ uvedl a vzpomněl tak jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka, přestože tehdejší koalice navrhla na premiérku Miroslavu Němcovou (ODS). Rusnokův kabinet pak Zeman obsadil sobě spřízněnými lidmi.

Okamura naopak přímou volbu hlavy státu kvituje. „SPD prosazuje přímou volbu politiků ale také odvolatelnost. Vidíte na volební účasti u prezidentských voleb, že to většina občanů vítá,“ poznamenal.

Tagy:
Andrej Babiš Miloš Zeman ČSSD CNN Prima NEWS Marek Benda Tomio Okamura Svoboda a přímá demokracie ruská invaze na Ukrajinu Poslanecký klub Občanské demokratické strany přímá volba