Benefity úředníků? V budově vlády hrají florbal, na střeše ministerstva pěstují rajčata

Státní zaměstnanci mohou čerpat řadu benefitů.

Benefity státních zaměstnanců

Chodíte po práci sportovat? Zaměstnanci Úřadu vlády nikam chodit nemusí, tělocvičnu mají přímo v práci, kousek od premiérovy kanceláře. Redakce CNN Prima NEWS zjišťovala, jaké benefity mají další státní zaměstnanci.

Přes den po boku premiéra, po práci v tělocvičně. Do té to má z kanceláře Eliška Kopánková jen pár kroků. Sportuje totiž přímo na Úřadu vlády. „Rovnou z tiskové konference přeběhnu do tělocvičny a přidám se ke spoluhráčům. Chodí sem lidé z různých odborů, jsou to tedy převážně muži, třeba z IT oddělení,“ popsala pro CNN Prima NEWS Kopánková.

ČTĚTE TAKÉ: Stejná renta pro prezidenta, méně papírování u dohodářů. Jak se změnil konsolidační balíček?

Strakovu akademii, kde teď sídlí Úřad vlády, postavili koncem 19. století a tenkrát sloužila jako kolej pro chudé šlechtice. V jedné z místností se například kdysi trénoval šerm a za první světové války tam byl operační sál. A právě tady se teď nachází tělocvična. Fotbal tu hrál třeba bývalý premiér Mirek Topolánek.

Před 24 lety vznikl na vládě i florbalový tým. „Takové to zdravé jádro asi šesti, osmi lidí to hraje skutečně každý týden. Vyblokovali jsme si středu, snažíme se to dodržovat,“ prozradil Robert Kuncíř, který v roce 1999 florbalový tým založil. „Sport je určitě důležitý pro duševní hygienu a následně třeba i pro zmírnění stresu a napětí,“ potvrdila vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

Jiné výhody mají státní zaměstnanci, kteří spadají pod ministerstvo životního prostředí. Na střeše své budovy si pěstují rajčata a bylinky. „Kolegové terasu pochopitelně využívají i ke svým oddechovějším aktivitám v rámci pracovního dne, kdy mají možnost sníst si zde svůj oběd, případně vypít šálek čaje nebo kávy,“ uvedla mluvčí České informační agentury Helena Benešová.

Jiné resorty, třeba takové ministerstvo financí, svým zaměstnancům žádné sportovní vyžití nenabízí. Hned vedle zdejšího sídla jsou ale Vojanovy sady, kde si třeba bývalá ministryně Alena Schillerová oblíbila pávy. Zaměstnanci z jiných ministerstev mohou chodit sportovat právě na Úřad vlády. „Nějaký ten pátek pracuji na ministerstvu vnitra, ale pořád chodím sem, protože je tady dobrá parta,“ nechal se slyšet Jakub Kolík.

Tagy: