Stejná renta pro prezidenta, méně papírování u dohodářů. Jak se změnil konsolidační balíček?

Předseda vlády Petr Fiala

Vládní strany se dohodly na změnách v konsolidačním balíčku. Patří mezi ně například nezvyšování renty pro prezidenty po skončení jejich funkce nebo odbourání některých administrativních povinností při řešení dohod o provedení práce. Změny bude koalice projednávat na schůzi Poslanecké sněmovny na začátku září.

Soupis změn zveřejnilo ministerstvo financí po dlouhém jednání špiček vládní koalice. Nejsilnější strana ODS například prosadila, aby firmy mohly vést účetnictví v cizí měně. Od 1. ledna tak mohou společnosti účtovat v eurech, dolarech nebo librách. Týká se to zejména firem, které většinu transakcí provádějí ve zmíněných měnách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Projevil dobré srdce, ale sklidil teror. Za pobodání mladé ženy senior do vězení nepůjde

Koalice se také shodla, že bývalým prezidentům se nezvýší renta, jako dosud tedy bude činit 50 tisíc korun měsíčně.

Velké očekávaní se týkalo zejména zaměstnaneckých benefitů. U nich totiž hrozilo, že se budou danit a pracovníci tak přijdou o různé výhody. Ministerstvo financí nyní v tiskové zprávě uvedlo, že „u vymezených daňových benefitů bude zavedeno souhrnné zastropování na úrovni poloviny průměrné mzdy“.

Vláda také nesáhne obcím výnosy daně z nemovitostí. Původní návrh totiž počítal s tím, že se daň zvýší a obce se o výnosy podělí se státem. Veškerý příjem ale nakonec zůstane obcím a místo toho dojde k přerozdělení příjmů u sdílených daní mezi státním rozpočtem a obcemi ve prospěch státu. Touto změnou by si státní rozpočet měl přijít na 10 miliard korun.

DPH na noviny se změní

Jediná změna u daně z přidané hodnoty se týká novin. Ty měly původně padnout do základní sazby 21 procent. Vláda nakonec z návrhu couvá a tištěné noviny budou ve snížené sazbě 12 procent.

Jednodušší podmínky čekají i na dohodáře. Ministerstvo financí uvedlo, že dojde k odbourání některých administrativních povinností z původního návrhu u dohod o provedení práce. Dojít má ke zjednodušení celého systému. Podrobnosti připraví ministerstvo práce a sociálních věcí.

Upravuje se také přerozdělení výnosů daně z hazardu. Nové schéma bude, že 55 procent připadne státu a 22,5 procenta obcím podle počtu povolených herních automatů na jejich území. Zbylých 22,5 procenta půjde všem obcím podle počtu obyvatel. U hazardu dojde také k valorizaci minimální daně za herní automaty.

Změny nastanou u plánovaného zvýšení spotřební daně z lihu. Nově se má období zkrátit ze čtyř na tři roky. Do roku 2026 se daň zvýší každý rok o 10, 10 a 5 procent. Podobné vzrůstající zdanění čeká i alternativní nikotinové produkty. Ministerstvo zavede čtyřletý postupný růst u e-cigaret a nikotinových sáčků.

Koalice se také shodla na zrušení osvobození zvýhodnění u manažerských bytů. Ruší se výjimka pro odměňování vybraným pracovníkům. Zároveň se přechodným ustanovením zajistí, aby se zákaz netýkal osob, které v bytech bydlí před účinností zákona.

Tagy:
Ministerstvo financí České republiky Poslanecká sněmovna ČR konsolidační balíček