Benešov je městem zmrzliny: Češi jsou konzervativní mlsalové, jaký druh mají nejraději?

Benešov je krásné město v České republice, které se nachází ve Středočeském kraji. Je známé svou historií, architekturou a přírodními krásami. Možná jste ale netušili, že je i městem zmrzliny. Mražená pochoutka se tu vyrábí už 33 let a vyváží do desítek zemí Evropy. S pořadem Prima Město se nám podařilo natáčet v místech, kam se běžně nikdo nepodívá. V reportáži poodhalíme tajemství, jak se zmrzlina vyrábí.

Společnost PINKO založili už v roce 1991 Italové. Pozdější český majitel si značku ponechal a výrobu rozjel ve velkém. Ročně tudy proteče 6 000 tun zmrzliny, což je zhruba 90 000 000 výrobků.

Nanuky, kornouty, polárkové dorty i zmrzliny ve velkých nádobách. To vše se zde vyrábí v mnoha druzích a příchutích. „My vyrábíme zmrzliny, které jsou na mléčném základu, smetanové zmrzliny, ale samozřejmě i sorbetové ovocné zmrzliny,“ vypráví v pořadu Prima město ředitelka společnosti Eva Pechová. Celý výrobní proces začíná ve varně, kde se smíchají různé směsi. Zmrzlina se uvaří, pak přechází do zracích tanků a teprve pak přechází ke zpracování a k výrobě jednotlivých produktů.

Pokud má zákazník zájem o zmrzlinu na míru, vyrobí ji přesně podle potřeb a specifických preferencí každého zákazníka. Na výběr je tu široká škála příchutí, polev a posypů, a dokonce jsou schopni vyhovět i konkrétním dietním požadavkům.

Velkou část výrobků vyváží společnost pod privátní značkou obchodních řetězců do dalších 30 evropských zemí. Vyrábí tu ale i zmrzlinu pod vlastními dvěma značkami, na které je firma náležitě hrdá. „Máme značku Pinko a pak máme novou značku, kterou jsme uvedli na trh před dvěma lety. Naši Benešovskou továrnu na zmrzlinu,“ popisuje aktuální nabídku ředitelka společnosti.

Úspěch oblíbené značky spočívá v moderních výrobních procesech a samotném složení zmrzlin, které obsahují pouze ovoce, vodu, cukr a vlákninu. Žádná umělá dochucovadla, barviva ani aromata, prostě jen to, co do dobré zmrzliny opravdu patří. Při ochutnávce má člověk pocit, jako když se zakousne do čerstvého ovoce.

A jaká zmrzlina se prodává nejvíc? V Benešově vyzkoušeli mnoho nových chutí. Češi jsou ale konzervativní. „Můžeme dát na trh jakoukoliv příchuť a vždycky to skončí: čokoláda, vanilka, jahoda,“ hodnotí chutě Čechů Eva Pechová.

Společnost nabízí kromě zmrzliny i další produkty. Mezi letošní novinky patří mražené ovocné knedlíky, šišky s mákem nebo mražené knedlíky plněné uzeným masem. Vedení firmy má další plány do budoucna. „Chceme se dál rozvíjet a ještě rozšířit naše výrobní kapacity a pokusit se dostat ještě na další trhy i mimoevropské,“ uzavírá naši exkurzi v továrně na zmrzlinu ředitelka Eva Pechová.

Tagy: