Benešov je krásné město v České republice, které se nachází ve Středočeském kraji. Je známé svou historií, architekturou a přírodními krásami. Možná jste ale netušili, že je i městem zmrzliny. Mražená pochoutka se tu vyrábí už 33 let a vyváží do desítek zemí Evropy. S pořadem Prima Město se nám podařilo natáčet v místech, kam se běžně nikdo nepodívá. V reportáži poodhalíme tajemství, jak se zmrzlina vyrábí.
Společnost PINKO založili už v roce 1991 Italové. Pozdější český majitel si značku ponechal a výrobu rozjel ve velkém. Ročně tudy proteče 6 000 tun zmrzliny, což je zhruba 90 000 000 výrobků.
Benešov je městem zmrzliny: PINKO a Benešovská továrna na zmrzlinu Zdroj: archiv Pinko
Nanuky, kornouty, polárkové dorty i zmrzliny ve velkých nádobách. To vše se zde vyrábí v mnoha druzích a příchutích. „My vyrábíme zmrzliny, které jsou na mléčném základu, smetanové zmrzliny, ale samozřejmě i sorbetové ovocné zmrzliny,“ vypráví v pořadu Prima město ředitelka společnosti Eva Pechová. Celý výrobní proces začíná ve varně, kde se smíchají různé směsi. Zmrzlina se uvaří, pak přechází do zracích tanků a teprve pak přechází ke zpracování a k výrobě jednotlivých produktů.
Pokud má zákazník zájem o zmrzlinu na míru, vyrobí ji přesně podle potřeb a specifických preferencí každého zákazníka. Na výběr je tu široká škála příchutí, polev a posypů, a dokonce jsou schopni vyhovět i konkrétním dietním požadavkům.
Velkou část výrobků vyváží společnost pod privátní značkou obchodních řetězců do dalších 30 evropských zemí. Vyrábí tu ale i zmrzlinu pod vlastními dvěma značkami, na které je firma náležitě hrdá. „Máme značku Pinko a pak máme novou značku, kterou jsme uvedli na trh před dvěma lety. Naši Benešovskou továrnu na zmrzlinu,“ popisuje aktuální nabídku ředitelka společnosti.
Úspěch oblíbené značky spočívá v moderních výrobních procesech a samotném složení zmrzlin, které obsahují pouze ovoce, vodu, cukr a vlákninu. Žádná umělá dochucovadla, barviva ani aromata, prostě jen to, co do dobré zmrzliny opravdu patří. Při ochutnávce má člověk pocit, jako když se zakousne do čerstvého ovoce.
Benešovská továrna na zmrzlinu, nová značka, která vznikla před dvěma lety Zdroj: archiv Pinko
A jaká zmrzlina se prodává nejvíc? V Benešově vyzkoušeli mnoho nových chutí. Češi jsou ale konzervativní. „Můžeme dát na trh jakoukoliv příchuť a vždycky to skončí: čokoláda, vanilka, jahoda,“ hodnotí chutě Čechů Eva Pechová.
Společnost nabízí kromě zmrzliny i další produkty. Mezi letošní novinky patří mražené ovocné knedlíky, šišky s mákem nebo mražené knedlíky plněné uzeným masem. Vedení firmy má další plány do budoucna. „Chceme se dál rozvíjet a ještě rozšířit naše výrobní kapacity a pokusit se dostat ještě na další trhy i mimoevropské,“ uzavírá naši exkurzi v továrně na zmrzlinu ředitelka Eva Pechová.