Benzin už stojí přes 36 korun, naftu koupíte za 35. Zdražovat zřejmě budou i nadále

Tankování

Pohonné hmoty opět výrazně zdražily

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne opět výrazně vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil o 65 haléřů a prodává se v průměru za 36,12 koruny za litr. Za naftu řidiči zaplatí průměrně 34,92 koruny za litr, což je o 85 haléřů více než minulou středu. Vyplývá to z informací na webu společnosti CCS, která ceny sleduje. Ceny navíc podle odborníků zřejmě dál porostou.

Cena pohonných hmot ve Zlínském kraji je dlouhodobě nižší než republikový průměr. Průměrná cena benzinu Natural 95 v celé ČR je 36,12 Kč za litr, u nafty 34,92 Kč. Pohonné hmoty v Česku prudce zdražují a jejich ceny jsou nejvyšší za téměř sedm let.

Nad 36 korunami byla průměrná cena benzinu naposledy na začátku listopadu 2014. Před rokem touto dobou platili motoristé za litr naturalu v průměru necelých 28 korun. Diesel je nyní nejdražší rovněž od listopadu 2014. Před rokem stál průměrně zhruba 27 korun za litr.

Pohonné hmoty ve zdražování následují ropu, jejíž cena na světových trzích od začátku roku stoupla o desítky procent. Výraznější nárůst u nafty než u benzinu je podle analytiků daný prudkým zdražováním zemního plynu, se kterým souvisí vyšší poptávka po topném oleji.

Nejdražší paliva zůstávají v Praze. Benzin tam průměrně stojí 36,85 Kč/l a nafta 35,52 Kč/l. Naopak nejméně zaplatí řidiči za natural v Ústeckém kraji, a to průměrně 35,73 koruny za litr. Diesel je nejlevnější v jižních Čechách, tamní čerpací stanice ho nabízejí v průměru za 34,53 Kč/l.

Odborníci očekávají na konci roku ceny kolem 40 korun za litr. „V zimě nelze vyloučit ceny benzinu v ČR až kolem 40 korun za litr, nafta by mohla být srovnatelně drahá, případně jen o několik desítek haléřů levnější. Ekonomové i politici připouštějí, že v zimě se barel ropy Brent může prodávat i za ceny kolem sta dolarů. V poslední době to připustil ruský prezident Vladimir Putin,“ míní ekonom Lukáš Kovanda v souvislosti s tím, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zatím nenavýšila těžbu ropy.

„Utěšujme se tím, že to neumíme předvídat a že není typické, aby ke konci roku rostly ceny pohonných hmot. Není to obvyklé,“ polemizoval s tímto tvrzením ve vysílání CNN Prima NEWS uznávaný expert Jiří Schwarz z Anglo-americké vysoké školy.

Tagy: