Zkrachují další menší dodavatelé energií. Záleží, jak tuhá bude zima, varuje ekonom

Lukáš Kovanda

Kovanda o rostoucí ceně energií a povinnostech nové vlády

Situace na trhu s energiemi se vyhrocuje. Po krachu společnosti Bohemia Energy ukončují činnost i další dodavatelé. Podle ekonoma Lukáše Kovandy je potřeba se připravit na krach dalších menších společností. Záleží ale na tom, jak tuhá bude letošní zima. Kovanda v Novém dni na CNN Prima NEWS varoval budoucí vládu, která to podle něj bude mít z ekonomického hlediska strašně těžké.

Pravděpodobnost, že v dalších měsících skončí ještě další menší dodavatelé plynu a elektřiny, je vysoká. „Záleží, jak tuhá bude zima. Čím bude mrazivější, tím budou dražší ceny elektřiny a plynu, proto také došlo k těm událostem v minulých dnech,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda.

Druhým důvodem, proč by mohl nastat konec menších dodavatelů, je, jakým způsobem bude Rusko dodávat plyn do Evropy. Čím bude skromnější, tím se zvyšuje riziko ukončení činnosti českých společností. Těžařské země jako Rusko nebo Saúdská Arábie budou v tomto ohledu klíčové. Tyto státy podle Kovandy záměrně přiškrcují těžbu, aby si zalepily díry ve svých státních rozpočtech.

Ekonom předpověděl, že prví vlna zdražování čeká české občany mezi listopadem a ledna. „Nárůsty budou klidně o 30 procent u plynu i elektřiny. Ne všichni zdraží takto hodně, ale stejně dojde k navýšení, o kterém by se nám ještě v létě nezdálo,“ dodal ekonom. Lidem, kterým bude přidělen dodavatel poslední instance, Kovanda doporučuje, aby u společnosti nějaký čas zůstali. „Může dojít k dalším krachům menších hráčů, kteří budou zatím levnější, ale možná u nich číhá nemalé riziko,“ vysvětlil.

Zdražování se týká i trhu s pohonnými hmotami, ceny by se mohly vyšplhat i na 40 korun za litr. Důvodem je zdražování ropy, která je až na pár krátkodobých výkyvů nejdražší od roku 2014. „Je to kvůli zdražování plynu, protože v průmyslu je pak účinnější nafta. Stoupá poptávka po topné naftě a roste její cena,“ uvedl Kovanda.

Nová vláda to bude mít složité, máme čipový hladomor

Se všemi ekonomickými problémy se bude muset potýkat nová vláda, kterou nejspíše sestaví šéf ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala společně s koalicí Pirátů a Starostů. Podle Kovandy to bude mít nový kabinet nesmírně těžké. Kromě zdražujících energií se bude potýkat i s přepravní krizí materiálů.

„Opozice využije situace a začne mluvit o Fialově drahotě. Inflace může zrychlit až k sedmiprocentní hranici, což nepamatujeme od roku 2008. Máme také čipový hladomor v autoprůmyslu a je potřeba razantně snížit zadlužení. Koalice Spolu se zavázala k osekání stovek miliard korun, což nepůjde bez zvyšování dání, které bohužel nebude malé,“ předpověděl ekonom.

Tagy: