Berlusconi trpí leukémií, oznámila italská média. Leží v nemocnici a podstupuje chemoterapii

Ïtalský expremiér Silvio Berlusconi, který je od středy v nemocnici, trpí leukémií a už ve středu zahájil chemoterapii. Informují o tom místní média. Agentura ANSA napsala, že stav šestaosmdesátiletého politika hospitalizovaného v milánské nemocnici San Raffaele je stabilizovaný. Oficiální zpráva o Berlusconiho zdravotním stavu zatím vydána nebyla, podle některých italských médií si to nepřeje rodina.

„Pracoval až do předvčerejšího večera. Doufáme, že se lev brzy vrátí do vedení strany, nikdy se nevzdává,“ řekl ve čtvrtek televizi Rai místopředseda vlády a ministr zahraničí Antonio Tajani, který je koordinátorem Berlusconiho strany Vzhůru, Itálie. Ta informovala, že Berlusconi si ráno telefonoval s Tajanim a několika dalšími činiteli strany. S Tajanim hovořil po telefonu i ve středu.

ČTĚTE TAKÉ: Itálie plánuje trestat používání anglických slov. Ponižuje to náš jazyk, argumentuje vláda

Miliardář a mediální magnát Berlusconi byl v nemocnici několik dní už minulý týden, kdy mu podle místních médií dělali různá vyšetření. Ve středu skončil na jednotce intenzivní péče a média psala o zápalu plic. Ve čtvrtek italské deníky i ANSA sdělily, že mu byla diagnostikovaná leukémie, tedy nádorové onemocnění krvetvorby.

Ve středu Berlusconiho v nemocnici navštívil jeho bratr Paolo, partnerka Marta Fascinaová i všech jeho pět dětí. Podle Corriere della Sera to napovídá, že situace je vážná. Ve čtvrtek za ním do nemocnice opět přišel jeho bratr i děti, třiatřicetiletá Fascinaová zůstala podle některý zdrojů s Berlusconim v nemocnici přes noc.

Berlusconiho v poslední době provázejí zdravotní problémy. Pobyty v nemocnici jsou čím dál častější od té doby, co se v roce 2020 nakazil onemocněním COVID-19. V roce 2016 musel navíc podstoupit náročnou operaci srdce a před časem bojoval s rakovinou prostaty.

Navzdory vysokému věku se stále drží v nejvyšších patrech politiky. Od 90. let stále vede stranu Vzhůru, Itálie, která je dnes součástí vládní koalice. On sám je od loňského roku senátorem, předtím byl tři roky europoslancem. Především má ale za sebou necelá čtyři volební období coby premiér. Kromě toho je Berlusconi jedním z nejbohatších Italů, je mediálním a sportovním magnátem. Patřil mu mimo jiné i slavný fotbalový klub AC Milán, dnes šéfuje klubu AC Monza.

Italský expremiér má za sebou i značné kontroverze, které se pojí například s daňovými podvody a sexuálními skandály. Velmi známý byl případ, kdy měl platit za sex s marockou zpěvačkou Ruby Rubacuori, které v té době bylo teprve 17 let. Berlusconi byl tak viněn z dětské prostituce. Média hojně informovala i o sexuálních orgiích nazývaných „bunga bunga“, které Berlusconi pořádal. Hned několikrát byl kvůli různým obviněním odsouzen, ale nikdy do vězení nenastoupil.

Tagy: