Bestiální vrah Kazda: Faráři zasekl do hlavy sekeru a lovil taxikáře. Poté prosil o odpuštění

V jednu chvíli se s vámi může bavit jako nejbližší přítel, za okamžik na vás brutálně zaútočí. Tak popisoval Dušana Kazdu soudce, který rozhodl o jeho doživotním trestu. Porucha osobnosti, na kterou je údajně medicína krátká, dovedla mladíka až k faře v Dubu nad Moravou. Právě tam si po předchozím pokusu o vraždu nechal ošetřit krvácivé zranění a následně brutálně zavraždil pětasedmdesátiletého faráře. Ten svému vrahovi sám otevřel uprostřed noci dveře. Příběh vám redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších tuzemských kriminálních případech.

Jedna z prostějovských hospod už téměř zavírala, když Dušan Kazda dopíjel dvanáctý panák rumu. Mezi svými známými neměl dobrou pověst. V mládí ho mívala většina lidí z jeho rodné vesnice ráda, v posledních letech se ale v jeho chování něco zlomilo. Býval agresivní, odtažitý, sousedé dokonce spekulovali o tom, že se z kdysi oblíbeného chlapce stal satanista, a začali se ho bát. Když obsluze zaplatil, zatoužil se rychle a pohodlně dostat domů. Bydlel v nedaleké vesnici, a tak ho napadlo, že zavolá jednomu z posledních známých, kteří mu zbyli. Ten shodou náhod totiž pracoval jako taxikář.

Lov na taxikáře

Byl konec října roku 2002. Cesta podzimní noční krajinou ubíhala rychle. Muži se mezi sebou bavili až do chvíle, kdy Dušan Kazda zaslechl ve své hlavě zvláštní hlas. Ten už ho pronásledoval dlouho. Vždy se vynořil mezi myšlenkami a zase zaplul zpět do zapomnění. Tentokrát byl ale silnější než kdykoliv předtím. Kazda ho nedokázal zapudit. Hlas v jeho hlavě mu našeptával, aby taxikáře zabil.

ČTĚTE TAKÉ: Taxikář z Plzně žil dvojí život. Když na to partnerka přišla, chrstl jí do obličeje žíravinu

Zaplatil za jízdu, náhle zvedl pivní láhev, kterou držel do té chvíle v ruce, a nic netušícího taxikáře silně udeřil do hlavy. Rána ale nebyla natolik silná, aby profesionálního řidiče omráčila. Překvapeně se otočil na agresora a přátelská cesta se proměnila v otevřený konflikt. Vystrašený taxikář nakonec zastavil a nechal se vyhodit ze svého vlastního auta. Tím ale útok Dušana Kazdy podle policejního spisu neskončil. Rychle přesedl na místo řidiče a šlápl na plyn. Pro poraněného taxikáře tak začal horor. Kazda ho pronásledoval jeho vlastním vozem a několikrát se ho snažil srazit. Nakonec vystrašeného řidiče zachránil úkryt za betonovým sloupem. Alespoň tak své noční řádění popisoval vyšetřovatelům během výslechů.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Pomoc od faráře

Až o několik stovek metrů dál, když Dušanovi Kazdovi klesla hladina adrenalinu, si uvědomil, že krvácí. Ujížděl z Prostějova směrem na Přerov v ukradeném taxíku a prohlížel si svou poraněnou ruku. Věděl, že musí najít rychle pomoc, ale bál se zazvonit u neznámých lidí. Až v Dubu nad Moravou ho zaujal ozářený poutní chrám Očišťování Panny Marie. Barokní stavba byla vidět už z dálky a Kazdu napadlo, že by mu mohl pomoci tamní farář. Uvažoval, že faráři přece mají pomáhat lidem v nouzi, a on si tak tehdy připadal.

Pětasedmdesátiletý farář byl skutečně ochotný opilému muži pomoci. Vyčistil mu ránu na ruce a pečlivě zavázal obvazem. Uvěřil historce o rozbitém autě a pozval si Dušana Kazdu dál do fary.

V tu chvíli se hlava Kazdy znovu zaplnila temnými myšlenkami. Jak sám později uvedl, začal si představovat, jak seniora sráží k zemi a surově mu ubližuje. V dalším okamžiku přeměnil své představy v činy. Bezbranného faráře skutečně srazil k zemi a několikrát mu dupl na hlavu. Dobrosrdečný muž byl rázem v bezvědomí. Místo pomoci nebo útěku Kazda prošel kolem nehybného těla a začal si prohlížet faru. Prošel několik místností, než se vrátil k faráři a vraždu dokonal silným úderem sekery. Následující minuty ještě sledoval, jak jeho oběť umírá.

Pátrání po vrahovi netrvalo dlouho. Dušan Kazda se druhý den sám udal policistům a soud mu vyměřil doživotní trest. Státní zástupkyně, na něm netrvala, přesto nejpřísnější verdikt padl. Soudce ho tehdy vysvětloval tím, že Kazdovu poruchu osobnosti není možné vyléčit a mohl by tak kdykoliv vraždit znovu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vrazi důchodců aneb Stodolovi jako nejobávanější manželé Česka

Tagy:
soud krimi taxikář farář Zvlášť závažné zločiny vražda Dušan Kazda Dub na Moravě porucha osobnosti